Naslovnica Izdvojeno Milanović i Čačić u Sisku o Segestici, Željezari, Rafineriji…

Milanović i Čačić u Sisku o Segestici, Željezari, Rafineriji…

Sisak su u ponedjeljak posjetili, povodom Dana županije, premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Posjetili su Segesticu, koju je u stečaju kupio zagrebački Badel i obnovio proizvodnju.

“Činilo se da je u Sisku mnogo toga prestalo postojati, ali nije. Primjeri su upravo Segestica i Željezara. Za Željezaru nismo mi mogli tražiti novoga vlasnika, ali mi smo se zauzeli za rješavanje nekih drugih problema, kao što je ukidanje antidampinških carina.To nije lobiranje, nego zagovaranje hrvatskih interesa na najvišoj razini u Europskoj komisiji. Dakle, ovakvi sustavi mogu opstati i razvijati se samo u sinergiji države i privatnog sektora. Strpljenje u očaju radnika čeličane, odnosno Željezare Sisak, koji su svi dobili otkaz i završili na burzi, ali su imali snage mirno čekati bolja vremena, treba biti primjerom svima u Hrvatskoj, posebice onima u javnom sektoru. Teret krize moramo podijeliti.” – rekao je Zoran Milanović dok se Čačić u svojoj izjavi novinarima dotakao, uz Segesticu, i Rafinerije.

“Ova tvornica govori o tome koliko je važno zadržati industrijske sustave. Iako je dio tržišta izgubljen, preseljenjem nekih pogona iz Badela ovdje će opet biti prvorazredna proizvodnja. Već je 30 posto proizvodnje u izvozu. Ovdje je već četrdesetak ljudi i treba čestitati svima koji su doprinijeli obnovi proizvodnje. Isto tako mogu potvrditi da će i Rafinerija opstati i proizvoditi na razini kapaciteta koji su dogovoreni kada je MOL ulazio kao strateški partner”  – rekao je Čačić.

Na svečanoj sjednici Županisjke skupštine županica Marina Lovrić merzel najavila je projekte koji bi se uskoro trebali početi realizirati.

“Otvara se natječaj za Obrtničku školu, rekonstruirat će se Zagrebačka cesta, sagraditi nova osnovna škola u Popovači, te Odjel forenzike u Neuropsihijatrijskoj bolnici Popovača. U sisačkoj bolnici počinje projekt obnove Interne – kazala je županica Lovrić Merzel.

Uručene su u ponedjeljak i nagrade županije. Nagradu za životno dobio je sisački književnik i prevoditelj Ludwig Bauer. Posmrtno je Povelju zahvalnosti dobio kutinski slikar Ivan Milat. Za izniman doprinos u prošlom jednogodišnjem razdoblju priznanje je dobio dr. Vladimir Mičetić, kutinski liječnik, branitelj i autor knjige  “Ranjeni pejzaž”. Za izniman doprinos promidžbi i ugledu županije priznanje su dobile odgajateljica Ljubica Ivšić iz Siska, te Marica Pernar, vokalna pedagoginja u Glazbenoj školi Fran Lhotka.

Komentirajte