Naslovnica Izdvojeno Herbosovi radnici ljuti na Pintarića zbog lobiranja za tvrtku Signoplast

Herbosovi radnici ljuti na Pintarića zbog lobiranja za tvrtku Signoplast

Radnici sisačkog Herbosa žestoko su reagirali na dopis sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića u kojem on sugerira Branku Petanjeku, stečajnom upravitelju Herbosa, da prihvati pismo namjere i poslovni plan zagrebačke tvrke Signoplast, koja želi preuzeti poslovanje sisačke tvrtke koja je prije nekoliko mejseci završila u stečaju.

Pintarić je pismo namjere, koje nije niti potpisano niti ima žig tvrtke, uputio stečajnom upravitelju 31. svibnja s molbom da se prihvati “kako bi u obostranom interesu došlo do što skorijeg pokretanja proizvodnih aktivnosti u Herbosu”. Radnike je naljutilo što se Pintarić zalaže za tvrtku “čija se strategija razvoja zasniva na promjeni uredskog materijala, nabavci kompjutorske opreme, kopirke i slično i nabavci impresivnog voznog parka”. “Vi trvdite da će Herbos spasiti firma koja svoj Poslovni plan zasniva na 28 zaposlenih, dakle 53 radna mjesta manje nego nas sada radi” – poručili su jučer u pismu Pintariću radnici-vjerovnici Herbosa. Radnici izražavaju ogorčenje stavom gradonačelnika i protežiranjem tvrtke Signoplast.

“Neshvatljivo je gradonačelniče da ste, bez ikakvih konzultacija s bilo kime iz Herbosa, zaključili da je to pravo rješenje za Herbos i za nas 81 radnika-vjerovnika, koliko nas sada radi. Nagalašavamo RADI jer vi očito ne znate da su 81 radnik-vjerovnik skoro do kraja odradili sezonu proizvodnje zaštite bilja za 2012. godinu i da je roba isporučena na tržište” dodaju radnici koji smatraju da je gradonačelnik iskazivanjem javne potpore “u najmanju ruku sumnjivoj firmi”, direktno ugrozio interese Grada Siska kao jednog od velikih vjerovnika Herbosa d.d. u stečaju. Podsjećaju da su na sastanku od 10. siječnja gradonačelnik i predsjendik Vijeća Veljko Novak govorili o očuvanju stotinjak radnih mjesta i spremnosti otpisa dijela duga za komunalnu naknadu, a sada D. Pintarić zagovara tvrtku koja bi htjela uposliti samo 28 radnika.

“Poslovni plan Signoplasta nas podsjeća na prioritete i strategiju bivšeg predsjednika Uprave Herbosa g. Ivankovića, a znamo gdje nas je ona dovela”, poručuju radnici.

Tvrtka Signoplast imala je lani pet uposlenih, i godišnji prihod od 254.000 eura, a u vlasništvu je obitelji Dvorski. Oni bi htjeli sada preuzeti Herbos koji je lani imao 40 puta više prihoda, i 30 puta više zaposlenih od Signoplasta. Predsjednica uprave tvrtke koaj proizvodi ljepila i sredstva za grafičku industriju je Andreja Dujić, viša medicinska sestra.

Komentirajte