23.3 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Novi dvobroj “Riječi”

- Marketing-spot_imgspot_img

Novi dvobroj časopisa Riječi predstavljen je u Matici hrvatskoj Sisak u sklopu programa 16. Kvirinovih poetskih susreta.

Kako je u svom uvodnom slovu istaknula glavna i odgovorna urednica Đurđica Vuković  zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Siska i Županije Sisačko-moslavačke časopis izlazi u kontinuitetu od 1999. godine. Iako je ovogodišnja financijska potpora znatno smanjena uredništvo je uspjelo iznjedriti prvi dvobroj, a slijedeći koji bi trebao izaći u studenom ove godine bit će upitan što bi značilo prekidanje kontinuiteta izlaženja časopisa.

Inače, u novom dvobroju Riječi, na 160 stranica, ima niz zanimljivih i vrijednih književnih i znanstvenih prinosa, o čemu je na promociji govorio urednik Andrija Tunjić.

U rubrici uskličnik Željko Krušelj piše o  hrvatskom identitetu i EU. Tema broja posvećena je globalizaciji i / ili egalitarizmu. O temi u sedam eseja pišu ugledni čileanski književnici hrvatskog podrijetla: Andrés Morales Milohnić-Ogromni balon koji će se rasprsnuti u mozgu naivnih; Miguel de Loyola -Sloboda će ponovno zadobiti smisao; Juan Mihovilovich -Najvažnije zvanje: biti human; Gabriela Aguilera V. – Noći; Diego  Muñoz Valenzuela – Noćne more i nade na početku  XXI. stoljeća i Roberto Rivera Vicencio – Nejednakost . Tekstove je sa španjolskog  prevela Željka Lovrenčić.

Borben Vladović  pjesnik i prozaik predstavljen je u rubrici jedan autor kroz razgovor, poeziju i prozu.

Riječi predstavlja prozu Milka Valenta  – Cilj: heptanonska nula, Rade Jarka – Povratak i Mariusza Szczygiela u tri pripovijetke iz knjige Gotland: Dokaz ljubavi, Lovac tragedija i Kako se snalazite s Njemcima?, a u prijevodu Jasmina Novljakovića.

U rubrici poezija zastupljeni su pjesnici Boris Domagoj Biletić ovogodišnje dobitnik Kvirinove  nagrade za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji,Tomislav Marijan Bilosnić ,Petar Gudelj ,Ivan Golub, Jasmina  Bosančić i Petra Đurić.

Stijepo Mijović Kočan piše u rubrici u povodu o Ivi Andriću a Željko Sušek o slikaru Branku Čačiću.

Dva eseja Mirne Rudan Lisak i Feđe Gavrilovića govore o mogućem pogledu na glazbenu i likovnu umjetnost . Ivica Župan  predstavlja u tekstu  Majstor nekoherentnosti, heterogenosti i disparatnosti elemenata slikara Igora Rončevića. Fotografije njegovih slika  objavljene su na naslovnici  i u časopisu.

Rubrika znanost donosi tekst Marije Buzov Izvori za povijest rimske Siscije , a u prikazima i kritikama Franjo Nagulov piše o poeziji Slavka Jendrička a Darija Žilić o knjizi Ivice Pratenjače Okrutnost.
Na kraju Riječi nalazi se obrazloženje prosudbenog suda o laureatima 16. Kvirinovih poetskih susreta. Milorad Stojević piše o Borisu Domagoju Biletiću, nagrađenog Nagradom sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu a Darija Žilić o nagrađenoj knjizi Vanje Jambrović: Pjesme za vunene noći – Nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35.godina starosti.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti