Naslovnica Vijesti Sisak HSS-ova peticija za nastavak gradnje autoceste za Sisak

HSS-ova peticija za nastavak gradnje autoceste za Sisak

Hrvatska seljačka stranka Sisačko-moslavačke županije pokreće na inicijativu svojih organizacija u Sisku, Petrinji i Lekeniku potpisivanje peticije za nastavak gradnje Autoceste  A11 Zagreb-Sisak za koju će se potpisi građana prikupljati u Sisku na gradskoj tržnici u subotu, 09.06.2012. godine od 9,00 do 12,00 sati.

Naime, Vlada RH je odlučila privremeno zaustaviti radove na autocesti.

Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999. godine autocesta Zagreb -Sisak pripada prvoj skupini prioriteta koji su od važnosti za državu.

Zagreb – Sisak cestovni je pravac duljine 47 km i podijeljen je na tri dionice: Jakuševac – Velika Gorica jug duljine 10 km, Velika Gorica – Lekenik duljine 20 km i Lekenik – Mošćenica duljine 17 km. Planirano je da se Grad Sisak preko čvora Sisak spoji na autocestu te je predviđena spojna cesta za Sisak duljine~ 3 km koja se spaja na glavnu os autoceste. Južni ulaz u grad Zagreb u dužini od cca 1.3 km predviđen je nadvožnjakom iznad ranžirnog
kolodvora i spojem na produženu Sarajevsku ulicu.

Postojeća prometna infrastruktura (državna cesta D30 i D36) koja spaja Zagreb i Sisak ne zadovoljava potrebe suvremenog prometa, te će se planiranom autocestom povezati najznačajnija gospodarska žarišta u Hrvatskoj koristeći najpovoljnije prirodne mogućnosti za vođenje prometnice. Na D 30 dnevni promet vozila kreće se od 10 000 do 35 000 vozila. Na dionici autoceste Zagreb-Sisak u 2007. godini pušten je u promet čvor Velika Gorica jug. Na dionici Velika Gorica – Lekenik planirane su aktivnosti izgradnje u dvije faze.  I. fazi gradila se poddionica do čvora Buševec duljine 9 km koja je puštena u promet u svibnju 2009. godine.

U II. fazi gradila se poddionica od Buševca do Lekenika duljine 11 km koju nova državna vlast još uvijek nije dovršila premda je bivša vlast u kojoj je participirao i HSS dovela gradnju do samog kraja te uložila znatna financijska sredstva cca. oko 650 mil. kuna za izgradnju  dionice Velika Gorica-Lekenik.

Podionica Buševec-Lekenik već je trebala biti završena prema Planu građenja i održavanja autocesta i državnih cesta te je trebala započeti gradnja autoceste od Lekenika prema Sisku za što je SDP-ova Vlada najavila da joj nije prioritet i da odustaje od tog strateškog infrastrukturnog projekta.

Komentirajte