Naslovnica Vijesti SMŽ U Taborištu seminar za žrtve mina

U Taborištu seminar za žrtve mina

Udruga MINE AID iz Zagreba organizirala je dvodnevni seminar u Izletištu Korablja Tišinić u Taborištu koji je predstavljao završnicu rada na projektu Osnaživanje-Sinergija-Integracija koji je bio financiran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a potom od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Kako doznajemo od voditeljice projekta Jelene Mihanović projekt je bio namijenjen osobama  stradalim od minskoeksplozivnih sredstava, te članovima obitelji stradalih i poginulih, koji su tijekom Domovinskog rata i nakon rata pretrpjeli  stradavanje od minskoeksplozivnih sredstava s posljedicama amputacije, ozljeda unutarnjih organa, gubitka članova obitelji te dugotrajne psihološke traume, osobama oboljele od multiple skleroze kao i članovima obitelji oboljelih, koje se suočavaju s određenim fizičkim i spoznajnim teškoćama što utječe na njihovu sposobnost kretanja, razmišljanja, zaključivanja, koncentraciju ili pamćenje, te im značajno ometa svakodnevne aktivnosti, kao i drugim osobama s invaliditetom uključenim u programske sadržaje.

Prvog dana seminara pod nazivom „Život nakon traume“ mr. sc. Daša Poredoš Lavor je putem predavanja, iskustvene grupe i radionice govorila o osobitostima mentalnog zdravlja i svakodnevnog funkcioniranja osoba s invaliditetom u sadašnjosti, a drugog dana je Ognjen Andrić iz Društva za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato govorio o ljekovitom i samoniklom bilju, te mogućnostima prepoznavanja vlastitih poslovnih mogućnosti u području socijalne ekologije. Seminaru su nazočili i organizacijsku podršku dali i članovi Građanske inicijative „Moj grad Sisak“. Sudionici ovog seminara jednoglasno su zaključili da je održavanje istoga u prirodnom okruženju s životinjama, čistim zrakom i domaćom hranom pravi put ka boljem prihvaćanju sebe, unapređenju mentalnog zdravlja i cjelovitijem suživotu s prirodom.

Komentirajte