Naslovnica Izdvojeno Suđenje Milankoviću i Bošnjaku počinje 21. svibnja

Suđenje Milankoviću i Bošnjaku počinje 21. svibnja

Vladimir Milanković (50) i Drago Bošnjak (54), okrivljenici za ratni zločin u Sisku, na optuženičku će klupu Županijskog suda u Osijeku sjesti 21. svibnja, piše Večernji list. Na sudu će biti saslušano i više od 150 svjedoka, a presuda se može očekivati tek u leto naredne godine.

Optužnica ima sedamdeset stranica. Vladimira Milankovića, tadašnjeg zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, tereti se da je znao, a nije spriječio ni kaznio pripadnike podređenih mu jedinica koji su ulazili u srpske domove, nezakonito ih pretraživali, a stanare zastrašivali, uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore. Fizički su i psihički zlostavljali te time teško ozlijedili veći broj civila s područja Siska, od čega su 24 usmrćena. Milanković je čak i sprečavao, tereti se, otkrivanje počinitelja, “čime ih je ohrabrivao”. Događalo se to od srpnja 1991. do lipnja 1992.

Optuženi je i sam, stoji nadalje, u nekoliko navrata zapovjedio, pa čak i osobno sudjelovao u napadima te mučenjima srpskih civila. Optužen je tako za ratni zločin protiv civila, ali i ratnih zarobljenika.

Dragu Bošnjaka tereti se da je 1991. u Sisku i Banovini organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika Vukova s kojima je lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti. Razlozi za to bili su, navodi se, zastrašivanje i odmazda. Život je izgubilo osam civila. Broj je žrtava u optužnici smanjen sa 31, kako je stajalo u istražnom zahtjevu, na 24 preminula. – Obrana od početka tvrdi da Drago Bošnjak nije kriv. – ističe Bošnjakov odvjetnik Domagoj Rešetar. Zbog posljednjeg rješenja o pritvoru Rešetar će podnijeti ustavnu tužbu. Milanković, Bošnjak i general Đuro Brodarac, protiv kojeg se također vodila istraga, uhićeni su i pritvoreni 20. lipnja. Tri tjedna zatim Đuro Brodarac preminuo je od sepse u osječkoj bolnici.

Komentirajte