35 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Što se sve kretalo po rijekama u antici saznajte u Gradskom muzeju

Datum:

Marketing

Predavanjem ”Što se sve kretalo po rijekama u antici” Gradski muzej Sisak započinje s ciklusom predavanja kojima je središnji motiv voda. Predavanja će se održati u sklopu 17. muzejsko-edukativne akcije pod nazivom „Voda“ koja će trajati do Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

Voda kao preduvjet života, kao prvotno područje oko kojeg su nastajale civilizacije, ali i kulture i inspiracije mnogim umjetničkim djelima važan je čimbenik u našim životima. Nizom predavanja bit će obuhvaćena tematika života uz vodu i s vodom tijekom različitih povijesnih razdoblja. Kako se voda koristila tijekom povijesti, kako je obilježila područje, kulture i ljude koji su kraj nje živjeli te na kraju što voda danas znači za čovjeka, ali i što mi značimo ili možemo značiti i učiniti za nju, pitanja su kojih ćemo se dotaknuti tijekom predavanja.

Prvo predavanje, ”Što se sve kretalo po rijekama u antici” održat će se u četvrtak, 26. travnja 2012. u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, s početkom u 19,00 sati. Rijeke su od davnih vremena služile kao prostor komunikacije. Ljudi su veoma rano uočili njihovu vrijednost i kao izvora hrane i kao puta koji je najbrže vodio do cilja. Stoga su u antička vremena rijeke intenzivno korištene kao prometnice, za razmjenu dobara, ali i za osvajanja. Kako su izgledala tadašnja plovila i na koji način su plovila odgovorit će Vam kustosica Gradskog muzeja Sisak, Rosana Škrgulja.

Naredno predavanje, ”Život uz vodu” održat će se 3. svibnja, a nakon njega slijedi ”Žitni put, razvoj Siska u 18. i 19. stoljeću”, 10. svibnja. Ciklus predavanja završit na sam Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, okruglim stolom pod nazivom ”Voda u budućnosti ”.

Pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže na predavanjima i saznaju odgovore na sva pitanja vezana uz vodu koja nam svima, na kraju, život znači.
————-

- Marketing -

Možda vas zanima...

Predstava “Pluća” u režiji Aide Bukvić otvara ovogodišnje izdanje KULturnog ljeta KKV-a

Zajednička predstava Gradskog kazališta Sisak i Teatra Exit "Pluća"...

Lidija Bajuk stiže na novu Stihovnicu Siska

Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u...

Od 15. srpnja još jedno bogato KULturno ljeto u Sisku – predstave, kino, poezija, koncerti…

Dom kulture Kristalna kocka vedrine  je najavio ovogodišnje KULturno...

Socijala ljetni festival u Petrinji ovog petka i subote

Sljedeći petak 05/07 i subotu 06/07 vas očekuje Socijala...