Naslovnica Izdvojeno Pintarić tužio Crtalića

Pintarić tužio Crtalića

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić tužio je sisačkog umjetnika Marijana Crtalića za klevetu zbog statusa objavljenog u veljači 2011. na Facebooku. Prvo ročište zakazano je 03. travnja, a Pintarić traži kaznu u iznosu od sto dnevnih dohodaka.

Pintarić se smatra oklevetanim jer je u veljači 2011. na svom Facebook profilu Crtalić napisao kako je novac od prodaje Galerije Striegl, a koji je bio namijenjen kupnji novog galerijskog prostora nestao. Tuži ga i zbog slične izjave koju je rekao i u emisiji Hrvatskog radija Katapultura mjesec dana kasnije. Naime, u to vrijeme nastala je buna sisačkih slikara vezano uz velike iznose koje je Grad Sisak davao slikaru Damiru Šimiću, zanemarujući ostale umjetnike. Također je bilo sporono i što je Sisak prodao postojeću Galeriju banci, a novac namijenjen za kupnju novog prostora potrošio u neke druge svrhe, a kritike su šle i tome što je Pintarićeva supruga Valentina Badanjak Pintarić dobila Koncertni ured što Crtalić smatra očitim sukobom interesa.

Gradonačelnik Pintarić slučaj nije htio komentirati, a Marijan Crtalić jest.

“Mislim da ja kao porezni obveznik, od čije love se puni gradski budžet i od toga i gradonačelnik prima plaću, imam pravo, a i u skladu sa zakonom i ustavom, iznositi svoje slobodno mišljenje te pozivati bilo koga iz Grada na odgovornost ukoliko primijetim bilo kakve nepravilnosti u trošenju novca iz gradskog proračuna. Gradonačelnikova dužnost bi prije svega trebala biti služenje građanima i odgovaranje na njihove upite, primjedbe i kritike. Dakle, bilo koji gradonačelnik bi se trebao ponašati ljubazno, parlamentarno i otvoreno komunicirati s građanima, a ne biti bahati diktator koji na bilo kakvu normalnu reakciju građana odgovara tužbom. Također je jadno trošiti svoje vrijeme na čeprkanje po facebooku i na osnovu toga podizati optužbe. A što se tiče galerije Striegl, a zbog toga sam optužen zato jer sam, navodno, oklevetao gradonačelnika da ju je on prodao austrijskoj banci i da je lova od prodaje, prvobitno namijenjena za obnovu bivšeg kina Slobode u novu galeriju- nestala, ja bih ovim putem pozvao gradonačelnika da se javno očituje tko je finalizirao prodaju galerije i u što je točno preraspodijeljena lova dobivena od austrijske banke? Čini mi se da se radi o nekih 10 milijuna kuna.” – rekao je Crtalić za sisak.info.

 

Komentirajte