Naslovnica Izdvojeno Epsilon gradnja uz dvoranu uzima pod hipoteku i gradske stanove i prostore!

Epsilon gradnja uz dvoranu uzima pod hipoteku i gradske stanove i prostore!

Sisački ogranak HNS-a upozorio je kako će sa na Gradskom vijeću u ponedjeljak naći i prijedlog da se dopusti uknjižavanje Epsilon građenja (investitora nove sportske dvorane na zaobilaznici) na gotovo 300 milijuna kuna vrijedne nekretnine u vlasništvu Grada Siska. Riječ je o oko stotinjak stanova, većinom socijalnih, zemljištu na kojem se treba graditi nova Obrntička škola, zgradi političkih stranaka  županije, zgradi u kojoj je Pučka kuhinja te još nekim poslovnim prostorima kao i Društvenom domu u Galdovu.

Epsilon građenje, odnosno Hypo banka koja stoji iza te tvrtke, tako će  u slučaju da Grad Sisak prestane plaćati najam namiriti svoje troškove prodajom navedenih nekretnina, a usput im u vlasništvu ostaje i sama dvorana obzirom da Grad Sisak neće postati njen vlasnik u narednih 26 godina koliko će im plaćati najam. A i tad dvoranu Grad treba tek otkupiti po, za sada, nepoznatoj cijeni. U tih 26 godina Grad ne može prodati nekretnine koje će dati pod hipoteku.

Drugačiji je to slučaj od famoznih Arena i dvorana u Splitu, Zagrebu i drugdje jer tamo, ako gradovi prestanu plaćati najam, investitor preuzima dvoranu, i nikakve druge nekretnine.

HNS pak smatra da bi za svoj projekt gradski čelnici trebali založiti svoju imovinu, a ne gradsku imovinu.

” Konačno, oni, ali i svi mi postajemo taoci ove megalomanske ideje” – ističu sisački narodnjaci koji dalje podsjećaju na cijeli niz nejasnoća u ovom projektu i bisere poput nepostojanje opremanja dvorane u prvotnom projektu i “ogromnoga iznenađenja” koje je u Vijećnici nastalo kad su shvatili da se dvorana gradi na mjestu nekadašnjeg odlagališta otpada. Kao da se to nije znalo…

“Zašto se uopće Grad Sisak gura u izgradnju dvorane koja je inače zajedno sa novom Obrtničkom školom u razvojnim planovima SMŽ? Planirana je izgradnja školske dvorane, a ovdje je riječ o dvorani za 3000 gledatelja. S kakvom se pripremom pristupilo projektu koji bi građani Siska trebali po prvom ugovoru otplaćivati idućih 15 godina, uz dodatnu kupnju preostalog 40% dijela nakon isplate ukupne cijene zakupnine. U predmetnom materijalu koji će u ponedjeljak biti ponuđen gradskim vijećnicima na usvajanje evidentno se vidi da je sada riječ od 26 godina zakupa, a na prvotnih 15, te da je nužno, čak i preporučljivo da se izvršitelju dodatno založi gradska imovina  “čija ukupna procijenjena tržišna vrijednost odgovara ili je veća od iznosa ukupne vrijednosti zakupnine kroz 26 godina zakupa”” – kazuju narodnjaci kojis  eboje da se grad zbog ovog megalomanskog zaduženja u budućnosti neće imati prilike više zadužiti za neke druge projekte, zbog zakonskih odredbi koji predviđaju granicu zaduživanja.

HNS upozorava gradske vijećnike da dobro razmisle prije no što podrže ovakvu odluku jer se pred vijećnicima neće naći nacrt predloženog novog ugovora sa Epsilon gradnjom, točna  godišnja obveza zakupnine, kao i projekcija njezinog utjecaja na proračun barem za idućih desetak godina godina. HNS-ovci kazuju kako bi se u civiliziranim zemljama raspisao referendum  prije donošenja ovakve odluke.

Komentirajte