Naslovnica Vijesti Sisak Natprosječno topao prosinac, ekstremno sušan siječanj i ekstremno hladna veljača

Natprosječno topao prosinac, ekstremno sušan siječanj i ekstremno hladna veljača

Zima je za klimatologe završila 29. veljače, a proljeće je počelo 1. ožujka. Analiza tri zimska mjeseca, zbroj svih temperatura i količine oborina, pokazuje da će u povijest mjerenja u Sisku i ova zima ući kao natprosječno topla – za oko 2 stupnja toplija od tridesetogodišnjeg prosjeka.
Na računicu je uvelike utjecao topli prosinac koji je od prosjeka bio topliji za 4,3 Celzijeva stupnja. “Najtopliji dan u prosincu bio je 3.12. kada su termometri pokazivali čak 18 stupnjeva. Bilo je 16 dana s oborinama, ali je palo oko 35 litara manje u odnosu na prosječnu količinu oborina u prosincu. Najviše snijega bilo je 20.12 – tog dana snježni pokrivač narastao je do 3 cm.” – kaže Dubravko Rapić, voditelj sisačke Meteorološke stanice.
Nakon natprosječno toplog prosinca, zimu u Sisku nastavio je i natprosječno topao siječanj u kojem smo imali 10 dana s temperaturom višom od 10 Celzijevih stupnjeva. Snijeg je padao samo jedan dan, a i nekoliko kišnih dana donijelo je toliko malo oborina da je siječanj u Sisku ove godine dobio obilježje ekstremno sušnog razdoblja.
Sve ono što nisu uspjeli prosinac i siječanj, nadoknadila je veljača, osobito u razdoblju od 3. do 12.2: “Veljača je bila hladnija od tridesetogodišnjeg prosjeka, a karakteristično je i da je 13 dana zaredom maksimalna dnevna temperatura bila niža od 0 stupnjeva. U nekim danima maksimalne temperature su iznosile -9 stupnjeva, što naša arhiva koja se na postaji nalazi od 1947. godine još nije zabilježila” kaže Rapić.
Prave zimske temperature pratio je i obilan snijeg koji je padao ukupno 12 dana. Najviše ga je bilo  13.veljače kada je izmjeren 41 cm snježnog pokrivača.

No, zaključak je meteorologa da ni veljača na kraju nije uspjela promijeniti  dojam cijelog godišnjeg doba –  u klimatološkoj povijesti Siska i protekla zima ostat će zabilježena kao  natprosječno topla i sušna.

Komentirajte