Naslovnica Vijesti SMŽ Formiranje Lokalne akcijske grupe Moslavina

Formiranje Lokalne akcijske grupe Moslavina

Na  sastanku  gradonačelnika i načelnika 12 gradova i općina koji je održan jučer u Kutini, a  koji su u proteklih godinu dana  sudjelovali u  ostvarenju osnivanja Lokalne akcijske grupe Moslavina, odlučeno je da će LAG Moslavina biti  osnovan 23. ožujka na osnivačkoj skupštini u Garešnici. Za predsjednika je predložen Davor Žmegač, gradonačelnik Grada Kutine.

LAG je regionalno povezivanje jedinica lokalne uprave i samouprave kako bi mogli prijavljivati projekte za financiranje iz fondova EU. Zbog svoje veličine gradovi i općine ne udovoljavaju kriterije za prijavu projekata, pa se zato osnivaju Lokalne akcijske grupe. Tako će LAG Moslavina u budućnosti pokrenuti zajedničke projekte razvoja infrastrukture, turističke projekte i projekte razvoja gospodarstva, poljoprivrede i društvenog razvoja. Uz jedinice lokalne samouprave u osnivanju LAG-a Moslavina sudjelovale su i udruge civilnog društva, rekao je Gradonačelnik Kutine Davor Žmegač.

„LAG je splet suradnje između civilnih udruga, politike i gospodarstva. Dosad su udruge izuzetno dobro reagirale. U slijedećem ćemo razdoblju animirati gospodarstvo. Naši poljoprivrednici, obrtnici i mali gospodarstvenici kroz sustav LASG-a mogu ostvariti znatne koristi kroz u Europskoj uniji.“ – dodao je Žmegač.

Gradonačelnik Velimir Žunac zahvalio je na ukazanoj časti te je izrazio zadovoljstvo što će LAG Moslavina i formalno zaživjeti  u Garešnici. I dodao: „LAG je i skup različitih interesa, svi imamo slične probleme. Ovo je iznad politike, iznad nekakve stranačke pripadnosti. Nešto što okuplja sve nas oko moslavačke priče, oko Moslavine jer ona je zaista izgubila svoj identitet tijekom vremena i želimo joj vratiti ono što joj pripada.“

Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica i načelnica općine Križ uvjerena je u uspjeh LAG-a Moslavina. „Izdižemo se iz okvira jedinica lokalne samouprave. Izdižemo se iznad formalnih granica i pokazujemo da zajednički trebamo vratiti prepoznatljivost našoj Moslavini. Da zajednički trebamo Moslavinu izgraditi u gospodarskom, turističkom, poljoprivrednom i svakom drugom segmentu, potencijala imamo.“

Osnivanje LAG-a Moslavina pokrenuli su gradovi i općine iz Moslavine koja je podijeljena u tri županije: Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. LAG-u Moslavina danas je pristupila i općina Lipovljani iz zapadne Slavonije. Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani istaknuo je kako su ciljevi susjednih gradova i općina iz Moslavine podudarni sa ciljevima općine Lipovljani.

„Mi smo se uključili kroz perspektivu koja se otvara ulaskom Hrvatske u EU, a kroz ciljeve koje imamo u strateškom planu gospodarsko razvoja općine Lipovljani da to puno lakše možemo ostvariti. LAG-ovi su perspektiva i velika budućnost  funkcioniranja lokalnih samouprava.“

U LAG Moslavina uključeni su gradovi: Ivanić-Grad, Garešnica, Čazma i Kutina i općine; Popovača, Velike Ludina,  Križ, Kloštar Ivanić, Dubrava, Hercegovac, Velika Trnovitica i Lipovljani.

Komentirajte