Naslovnica Vijesti SMŽ Vrijedne ruke „Gredskih sneja“

Vrijedne ruke „Gredskih sneja“

Koliko je očuvanje tradicije bitno među ljudima našega kraja, govori podatak da većina sela, a i gradova naše regije ima svoja kulturna društva koja svojom izvedbom autohtonih plesova i zajedno s prezentacijom vjernih replika izvornih narodnih nošnji odaju počast tradiciji kulture života stanovnika Sunje.

Samozatajno, daleko od očiju javnosti, u dijelu prostorija KUD-a „Seljačka Sloga“ u Gredi Sunjskoj, ali nerijetko i u sobama svojih domova, zlatnih ruku vrijedne žene, za sada njih tek petnaestak, marljivo, po nauku svojih predaka i nadarenošću nesebično daju prilog očuvanju izvornih narodnih običaja i kulture te oživljavaju dio sjećanja izradom lutaka, muških i ženskih, na zadanu temu.

Izradom takvih lutaka koje su preoblikavale u hvale vrijedne etnografske postavke zasigurno će u vremenu koje dolazi
zagolicati maštu brojnih generacija ali i pružiti saznanja svima onima koji žele nešto više saznati o nekadašnjim izgledima originalne nošnje iz Sunjske Grede.

Na inicijativu Ankice Softić koja je pokrenula ideju izrade suvenira, koje prikazuju lutke u narodnim nošnjama u umanjenom izgledu, Sunja je napokon dobila vrijedan unikatni suvenir koji može poslužiti svakoj prigodi, čineći pri tom promociju sredine koja osim što plijeni svojom lijepotom, ima itekako što pokazati kad je riječ o folklornom bogastvu ali i o odjeći koja govori o nacionalnom identitetu, i primjeru jednostavne ljepote s ukrasom, na lanenoj podlozi, učinjen
vezom – belo po belom.

Petnaestak žena, okupljenih u grupu „Gredske sneje“, kazao nam je predsjednik KUD „ Greda Sunjska“ Zvonko Klarić, dva puta tjedno sastaju se u društvenom domu te izrađuju suvenire po zadanim temama. Klarić dodaje da je društvo pomoglo u nabavci kvalitetnog materijala te ustupilo prostoriju za rad vrijednim ženama. Namjera je „Gredskih sneja“ suvenire predstaviti javnosti, za što će se ukazati i prva prilika na svečanoj godišnjoj skupštini KUD „Seljačka Sloga“ Grada Sunjska početkom veljače kada slave svojih 76 godina rada i postojanja.

Tekst i foto: Dražen Prša

Komentirajte