Naslovnica Izdvojeno Fra Kelava: Sve se zna u Sisku – može se dobiti i...

Fra Kelava: Sve se zna u Sisku – može se dobiti i muško i žensko za 100 eura

Vjernike je neugodno iznenadila istup fra Pere Kelave, vikara župe sv.Josipa Radnika u Galdovu na nedjeljnoj propovijedi. Tada je fra Kelava, kako smo obaviješteni od nekolicine prisutnih vjernika, spominjao lokacije na kojima se u Sisku mogu dobiti muške i ženske prostitutke, izrijekom spomenuvši jedan, već duže od godinu dana zatvoreni, ugostiteljski objekt. Vjernike je zasmetao ton i prozivka, pa prenosimo i jedan mail koji nam je stigao.

“Naime na večernjoj misi u nedjelju, 22. siječnja 2012. u gore navedenoj župi koju je predvodio fra Pero pri samom kraju obreda obratio se prisutnim vjernicima iznošenjem svojih „saznanja“ i misli:
„Pazite gdje vam djeca idu, pregledajte im džepove i karte koje nađete da vidite gdje odlaze. U (ime ugostiteljskog objekta nazivom) može se dobiti žensko za 100 eura i muško za 100 eura. Sve se zna Sisak je mali. Što me gledate, ja vas gledam normalno?“
Stotinjak vjernika slušalo je ovo  komentiranje činjenica očito samo njemu poznatih. Vjerujem da je veći dio nazočnih bio zgrožen jednako kao i ja, dio se tupavo smješkao jer evo „novih informacija“.
Dvije stvari me proganjaju od tog trenutka:
–    tako javno (s mikrofonom ispred sebe) prozvati i etiketirati, navodeći ime objekta pa se naravno zna tko je i vlasnik (ružnu neprovjerenu informaciju iznijeti pred stotinjak ljudi – osim ako sam nije bio korisnik tih usluga, onda je ne mogu nazvati neprovjerenom)
–    proganja me i činjenica s kojeg mjesta se usudio progovoriti o seksualnim uslugama i njihovim cijenama; vjernik sam i odlasci na misu kao i obred liturgije za mene su uvijek duhovno ispunjenje. On nam je oduzeo te večeri svetost čina, mjesta i osjećaja ponižavajući ime obitelji koju je spominjao, mjesto i ulogu koju ima kao i sve nas nazočne. Iza tog istog oltara gdje je prije 15 minuta dignuo Sveto tijelo da mu se poklonimo zasuo nas je svojim „bolesnim“ komentarima. Ono što sebi zamjeram je činjenica da nisam reagirao glasno odmah ili barem neposredno nakon mise.

Pišem Vama sa željom da iz novinarskog pera pošaljete javnu poruku da još uvijek postoje vjernici koji odlaze u crkvu da bi slavili vjeru, dobrotu i ljubav te da nikako ne žele slušati politička, seksualna ili bilo koja osobna uvjerenja s oltara crkve. Nadam se da Vi to razumijete.” napisao nam je anonimni Siščanin koji se potpisao kao ” samo jedan od (nadam se) mnogobrojnih revoltiranih vjernika”.

Komentirajte