Naslovnica Vijesti SMŽ Suradnja Križevaca i Kutine

Suradnja Križevaca i Kutine

Kutinski gradonačelnik Davor Žmegač jučer  je u Kutini održao radni sastanak sa gradonačelnikom Križevaca Brankom Hrgom i njegovim suradnicima. Nastavak je to suradnje dvaju gradova, a jučerašnji je sastanak  bila razmjena iskustava oko pokretanja privatnih inicijativa za projekt Doma za starije i nemoćne i privatnih dječjih vrtića. Kutina za razliku od Križevaca koji ima oko 100 djece na čekanju, nema takvih problema, ali novi standardi nalažu potrebu za smanjenjem broja djece u grupama što je i potreba za smještajem oko 50 -70 djece u novom prostoru, rekao je kutinski gradonačelnik Davor Žmegač.

»Kao što znate u Kutini nema većih listi čekanja, ali spremamo se za budućnost i razmišljamo o pokretanju privatnih vrtića. Na taj bi način pokrenuli privatnu inicijativu, zaposlili odgajateljice bez posla. Jedan takav projekt radi se u Križevcima, o čemu smo danas razgovarali», rekao je gradonačelnik Kutine. I u privatnim vrtićima gradovi će subvencionirati smještaj djece, ali neće imati troškove gradnje niti tekućeg i investicijskog održavanja.

Razgovaralo se i o Domovima za starije i nemoćne koji se danas više ne grade nikakvim državnim programima, već uglavnom privatnom inicijativom. O investiranju u jedan takav dom za stotinjak osoba u Križevcima govorio je križevački gradonačelnik Branko Hrg. Iskustvo Križevaca govori da ulaganje oko 3 milijuna eura privatnih investitora u Dom za starije i nemoćne znači dugoročno rješavanje sve većih potreba starije populacije za takvom ustanovom, ali i zapošljavanje oko 30-tak novih ljudi. Projekt pomažu i gradovi uz komunalne olakšice.

«Onima koji nemaju dovoljnu mirovinu grad ili županija će subvencionirati smještaj za tu razliku. Godišnje bi nas to izdvajanje koštalo oko 1 milijun kuna, a da gradimo novi dom potrošili bi puno više novaca, uključujući i daljnju brigu o ustanovi», rekao je Hrg. Razmjena iskustava na ovim projektima, prema najavama kutinskog gradonačelnika, bit će nastavljena, jer je Kutina zainteresirana za oba projekta budući da za njih postoje realne potrebe.

Komentirajte