Naslovnica Vijesti Sisak Predavanje o bolestima štitnjače u sisačkoj knjižnici

Predavanje o bolestima štitnjače u sisačkoj knjižnici

Dr. Ante Škoro održati će u utorak, 17. siječnja, od 18,30 sati u središnjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku predavanje o bolestima štitnjače.

Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea), endokrina žlijezda, nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa stanjenim prednjim djelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dva režnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan. Štitasta žlijezda je teška tridesetak grama.
Glavni hormoni štitaste žlijezde su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pod nadzorom tireotropnog hormona (TSH) i hipotalamusa štitasta žlijezda izlučuje hormon tiroksin (T4) uz autoregulaciju, pa se izlučivanje aktivira čim se smanji razina tog hormona u krvi.
T3 i T4 reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu. Pri manjku hormona bazalni se metabolizam smanjuje 40%.
Uz ta dva hormona štitasta žlijezda izlučuje i kalcitonin, hormon koji sudjeluje u regulaciji koncentracije kalcijevih iona u tjelesnim tekućinama.
Za sintezu hormona štitaste žlijezde potreban je jod. Jod dobivamo uglavnom iz hrane. Dovoljna količina joda je oko 50 mg godišnje.
Ako štitna žlijezda izlučuje premalo hormona, inhibicija hipofize i hipotalamusa bit će smanjena, pa će se poticanje štitaste žlijezde povećati. To se, na primjer, događa u slučajevima gušavosti kojoj je uzrok nedostatka joda u hrani. U takvim okolnostima štitasta žlijezda ne može proizvoditi dostatnu količinu hormona, pa hipofiza izlučuje mnogo TSH, a tkivo se štitaste žlijezde znatno povećava.

Komentirajte