1 C
Sisak
Utorak, 26 listopada, 2021

Za slavlje ne treba pirotehnika – policija poručuje “Mir i dobro”

- Marketing-spot_imgspot_img

Kao i proteklih godina s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koju će i Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi do 8. siječnja 2012. godine.

Inače,”Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već tradicionalno od 1993. godine organizira i provodi kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a osnovni i najvažniji cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Temeljem dosadašnjih iskustava opravdano je za očekivati kako će blagdansko raspoloženje i ove godine uzrokovati zlouporabu oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, što može rezultirati materijalnom štetom na privatnim i javnim objektima, lakšim i težim ranjavanjem građana, ali i ugrožavanjem njihovih života.

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u razdoblju od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine oduzeto je 12 komada oružja, 1257 komada streljiva raznog kalibra te jedna granata dok slučajeva oduzimanja pirotehničke galanterije nije bilo.

Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava ukupno je utvrđeno 14 prekršaja, zbog čega je prijavljeno 14 punoljetnih osoba, a evidentirano je i pet kaznenih djela iz ove domene, za što je prijavljeno pet punoljetnih osoba. Maloljetne osobe nisu bili počinitelji ovih prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove akcije na sreću nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osoba, dok su zabilježena tri slučaja koja su kao uzrok imala uporabu pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja.

U jednom je slučaju zbog paljenja prskalica i petardi I razreda izgorjelo krovište obiteljske kuće, dok je u druga dva slučaja iz automatskih pušaka pucano u zrak.

Policijski službenici će na području cijele policijske uprave, naročito u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije.

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg okupljanja, pozivamo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju policija ne bi morala poduzimati represivne mjere, uputila je sljedeće savjete građanima:

* Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
* Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite.
* Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive, zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.
* Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima.
* Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
* Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i prije svega, svečanije.

/p

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti