Naslovnica Vijesti Sisak Pintarić traži pomoć od Vlade za CMC

Pintarić traži pomoć od Vlade za CMC

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić uputio je dopis Zoranu Milanoviću, kao budućem predsjedniku Vlade RH, u kojem ga moli da se, s obzirom na dramatičnu situaciju vezanu uz prestanak proizvodnje u tvornici CMC Sisak, osobno i hitno uključi u rješavanje nastale situacije.

„Grad Sisak stoji iza opravdanih gospodarsko-socijalnih zahtjeva Sindikata metalaca Hrvatske u CMC-u kojima se od CMC-a i Vlade Republike Hrvatske traži da se što hitnije pronađe novi kupac koji će zadržati sve radnike CMC-a sa svim njihovim stečenim pravima, te odmah nastaviti proizvodnju u ovoj tvornici. Naime, tvrtka CMC Sisak godišnje je u gradski proračun za komunalnu naknadu uplaćivala 4,42 milijuna kuna, a kroz prirez i porez na dohodak 1100 zaposlenika ove tvornice u gradski se proračun uplaćivalo 6,36 milijuna kuna.

Osim toga, zbog odlaska CMC-a doći će do paralize života u gradskom naselju Caprag, naselju kojem živi oko 6 000 stanovnika i u kojem je većina radnika vezana za CMC. Ukoliko se radnicima ne osigura posao i plaća, moji sugrađani neće moći izvršavati ni svoje obveze plaćanja računa za struju, vodu, odvoz smeća, centralnog grijanja čime će, osim gradskog proračuna, u probleme doći i poslovanje gradskih, ali i državnih tvrtki.  Stoga smo Vam, kao budućoj najodgovornijoj osobi u državi, slobodni predložiti da se što hitnije stupi u kontakt sa svim kupcima koji su u prijašnjim postupcima prodaje Željezare Sisak bili zainteresirani za kupovinu ove tvornice kao i subjektima koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost, jer bi netko od njih mogao pronaći ekonomsku opravdanost kupnje moderniziranih pogona CMC-a.

Također Vam, kao jedno od rješenja, predlažemo da se država direktno uključi u rješenje problema na način da, kroz Vama odgovarajući modalitet, preuzme nastavak proizvodnje i isplatu plaća zaposlenicima u Željezari Sisak do pronalaženja novog kupca. Kao čelnik grada, kojem u slučaju hitnog  nerješavanja ovog problema prijeti paraliza sustava, molim Vas da se osobno aktivno uključite u rješavanje ovog problema, a ja i moje službe stojimo Vam na raspolaganju za sve potrebne akcije.“ – stoji u dopisu gradonačelnika budućem predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću.

Komentirajte