13 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Novi đakoni Sisačke biskupije

Datum:

Marketing

„Želim vam da budete sretni, dragi Damire i dragi Tomislave! Sretni mladi ljudi, sretni đakoni i uskoro prezbiteri, svećenici Kristovi. Neka vas ispuni svojim Svetim Duhom, duhom služenja i pomaganja, duhom altruizma i brige za dobro onih koji vas trebaju, koji trpe i osamljeni su, koji su tužni i ne nalaze smisla u svojem životu, oni koji su razočarani i ne vide nade u svom životu, oni koji su branili ovu zemlju svojom krvlju a sada su ostavljeni na milost i nemilost da ih ta ista država ne štiti nego ih doživljava kao teret i predaje ih tuđim sudovima, oni koji se osjećaju progonjeni, koji trpe nepravde, koji su ostali bez posla, koji nemaju čime nahraniti djecu, oni koji se ne znaju veseliti i samo crno gledaju sebe, druge i čitav svijet… i svih onih koji trebaju, koji trebaju vas kao poslužitelje Kristova spasenja.“ kazao je mons. Vlado Košić, sisački biskup u svojoj homiliji na misnom slavlju za vrijeme kojega je podijelio red đakonata Damiru Cekoviću i Tomislavu Kolaru u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u subotu 26. studenog ove godine.

Na misnom slavlju i ređenju dvojice đakona za Sisačku biskupiji Damira Cekovića iz župe Svetog Antuna Pustinjaka iz Odre Sisačke i Tomislava Kralja iz župe Svete Marije Magdalene iz Sunje sudjelovalo je pedesetak svećenika Sisačke biskupije među kojima su generalni vikar mons. Josip Ćorić, preč. Marko Cvitkušić, kancelar i preč. Zdravko Novak, ekonom te poglavari Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa predvođeni mr. sc. Anđelkom Košćakmo, rektorom te mr. sc. Milanom Pušećom, duhovnikom kao i svećenici i đakoni prijatelji novozaređenih đakona. Sisačku katedralu uz broje bogoslove Zagrebačke crkvene pokrajine ispunili su vjernici iz rodnih župa novih đakona predvođeni svojim župnicima vlč. Božom Pinjuhom iz Sunje i vlč. Mladenom Vukom iz Odre.

Pri kraju misnog slavlja, čestitajući novim đakonima biskup Vlado im je kazao kako su postali đakoni u godini mladih Sisačke biskupije kada se pripremamo za susret Hrvatske katoličke mladeži koji će biti 5. i 6. svibnja iduće godine, te ih pozvao da upravo oni svojim mladenaštvom oduševljavaju mnoge obitelji i mlade da budu dobri domaćini gostima koji će u Sisačku biskupiju doći iz čitave Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Hrvatskih katoličkih misija iz čitavoga svijeta, ali da i potiču ljude kojima su poslani da to ne bude samo organizacijska priprema nego i duhovni rast cijele Biskupije. Čestitajući svima koji su se ugradili u odgoj dvojice novih đakona od roditelja, članova obitelji, crkvenih odgojnih ustanova, župnih zajednica u kojima su već djelovali i rasli biskup je čestitao i župama kojima će biti poslani na svoj đakonski praktikum vlč. Ceković u župu Svetog Petra Apostola u Ivani-Grad i vlč. Kolar u župu Pohoda BDM u Sisak.

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna...

Najavljen rekordan broj manifestacija u Lonjskom polju

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najavila je rekordan...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...