Naslovnica Vijesti SMŽ Proslavljen Dan Kutine

Proslavljen Dan Kutine

Kutina je u četvrtak obilježila Dan grada. Brojni gosti iz političkog, javnog i vjerskog života nazočili su svečanoj sjednici Gradskog vijeća koju je u Domu kulture otvorio predsjednik Gradskog vijeća Kutine, Zlatko Babić.

“Svi mi koji smo danas ovdje imamo razloga za ponos što pripadamo gradu koji je grad kulturne tradicije, grad sportskih rezultata, grad moderne tehnologije, a odnedavno i veleučilišni grad” – rekao je Babić pozdravivši saborske zastupnike Marijanu Petir,  Ivanku Roksandić, Ivana Šanteka i Ivana Šukera, zamjenika županice Sisačko-moslavačke županije Andriju Rudića, te predstavnika gradova i općina, člana Skupštine grada Zagreba i predsjednika HSLS-a, Darinka Kosora.

Svi su oni u svome govoru čestitali Kutini Dan grada izražavajući zadovoljstvo što se Kutina kao grad izvoznik uspješno oporavlja od krize.

Mnoge su poteškoće riješene upravo zajedničkom suradnjom na svim razinama, od kojih su ipak ključni, kako je  naglasio Ivan Šuker, kvalitetni planovi koji dolaze od strane Grada Kutine.

Kutinski gradonačelnik Davor Žmegač naglasio je važnost dugoročnog planiranja, što smatra jamstvom razvoja grada u pozitivnom pravcu.

“2011. godina je završetak jednog desetogodišnjeg ciklusa. Završili smo ga s važnim stvarima za Kutinu. Između ostalog osigurali smo izvore pitke vode što je koštalo preko 30 mln kn. Da smo to potrošili za nove fasade, ulice, dječja igrališta, sport ili kulturu sigurno ne bi bilo prigovora da nema dovoljno novaca. Naglašavam, svatko tko se bavi javnim poslom mora gledati dugoročno” – rekao je Žmegač koji je prisutne i izvjestio o projektima u proteklom razdoblju i najavio nove planove.

“Grad Kutina danas je zdrav i vitalan grad koji se uspješno oporavlja od krize. Trendovi su se okrenuli, što je dobro. S današnjim danom u Kutini ima 14,2%
manje nezaposlenih nego prošle godine u isto vrijeme” –  rekao je Žmegač naglasivši prioritete u sljedećem razdoblju.

“Napravit ćemo sve što možemo da sačuvamo postojeće gospodarstvo, razvit ćemo novu paletu gospodarskih djelatnosti, nastavit ćemo obrazovanje naših građana i pripremiti brojne projekte i sustav upravljanja za ulazak u EU, te završiti komunalni sustav. Grad ima jasnu viziju, cilj i strategiju, pametne vrijedne i školovane građane i to je jamstvo dugoročnog razvoja Kutine – zaključio je Žmegač.

Ovogodišnja nagrada Grada za životno djelo pripala je zapovjedniku 56. samostalne bojne, Zvonimiru Greguriću za izniman doprinos i očuvanje sjećanja na Domovinski rat. Godišnja je nagrada pripala studentici fizike Katji Kusturi za iznimna postignuća na području fizike u našoj zemlji i inozemstvu.

“S obzirom da ja ovo prizanje ne doživlajvam kao priznanje meni osobno nego svim pripadnicima 56.samostalne bojne, u njihovo i Katjino ime se zahvaljujem. Hvala predlagačima, Odboru za dodjelu priznanja i Gradskom vijeću. Čini me osobito ponosnim da to izgovoram i u ime naše mlade sugrađanke, neka joj nagrada bude poticaj za buduće uspjehe u osvajanju znanja” – rekao je Gregurić.

Gosti Dana grada bili su i predstavnici talijanskog grada prijatelja – Longaronea koji je u teškim ratnim vremenima puno pomogao  Kutini.  Svečanu su sjednicu uveličali i učenici Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula, a Kutini je rođendan čestitala i predsjednica Dječjeg gradskog vijeća i dobitnica nagrade za najbolju priču – Helena Lujanović.

Komentirajte