Naslovnica Vijesti SMŽ Za ratni zločin na Baniji ukupno 18 godina zatvora

Za ratni zločin na Baniji ukupno 18 godina zatvora

Trojica bivših pripadnika oružanih formacija tzv. SAO Krajine nepravomoćno su u utorak osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu na ukupno 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, tj. ubojstvo Vladimira Letića iz Graboštana i paljenje kuća u tom selu.

Pero Đermanović (43) dobio je devet godina zatvora, te mu je produžen pritvor, Dubravko Čavić (51)  sedam godina, a 48-godišnji Ljubiša Čavić dvije godine.

Đermanovića i D. Čavića se tereti da su 16. listopada 1991. u Graboštanima odveli Vladimira Letića iz kuće njegove sestre, te su ga vezanog prevezli do komande TO «SAO Krajine» u Gornjem Hrastovcu. Tamo je bio zlostavljan, nakon čega je proveden selom Stubalj gdje je morao pokazivati u kojim hrvatskim kućama ima oružje. Nakon te torture je odvezen u obližnju šumu gdje je pretučen, i ubijen iz vatrenog oružja. Optužba je tvrdila da im je u tome pomogao i pokojni Milan Stiljak.

U optužnici je stajalo i kako su Đermanović i Lj. Čavić 26. listopada 1991. oko 19 sati u Graboštanima provaljivanjem ušli u dvije kuće, vlasništvo Steve i Ive Karanovića, čiju su unutrašnjost polili benzinom i zapalili pa su oba objekta izgorjela. Riječ je o ponovljenom suđenju, jer je prethodnu presudu Županijskog suda u Sisku, kojom je Đermanović osuđen na 11, D. Čavić na devet, a Lj. Čavić na dvije godine zatvora ukinuo Vrhuvni sud.

Komentirajte