Naslovnica Vijesti Kultura U Kutini održan 9. Festival dječjeg folklora

U Kutini održan 9. Festival dječjeg folklora

Starinske dječje igre, stare pjesme i plesovi i danas vesele djecu kao nekad. Od zaborava su ih sačuvali vježbajući kroz igru i druženju i tako dali veliki doprinos očuvanju tradicije i kulturnog nasljeđa. Zaključak je to prosudbene komisije po zvršetku državnog Festivala dječjeg folklora Hrvatske što je 9. put održan u Kutini u organizaciji dječjeg KUD-a Ivančice Kutina i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Andrija Rudić, zamjenik županice čestitao je i zahvalio djeci i njihovim voditeljima što nasljeđe prenose s generaciju na generaciju. Davor Žmegač, gradonačelnik Kutine pohvalio je sve sudionike programa te je istaknuo kako je vrijednost Festivala i u tome što razvija toleranciju, prijateljstvo i suradnju, te je posebno pozdravio FA „Korak” iz Danilovgrada u Crnoj Gori koji je nastupio kao gost Smtore.

U programu festivala nastupilo je 17 dječjih KUD-ova iz cijele Hrvatske. Zbog razigranih nastupa prepunih veselja i prikaza tradicijskih dječjih igara, pjesama i plesova svi su sudionici zavrijedili pohvalu i svi zajedno su pobjednici. Ocjenjivački sud u sastavu: dr. Naila Ceribašić, Vesna Zorić i Slavica Moslavac imao je najteži zadatak jer je morao proglasiti najbolje.

U skupini djece od 4 do 10 godina najbolji je bio KUD Ivančice Kutina, drugi je KUD Z vi iz Jelenja, a treći je KUD „Bratinečko srce” iz Bratina.

U skupini djece od 10 do 14 godina najbolji je bio nastup FA „Zdenac” iz Garešnice, drugi je FA „Ivan Mažuranić” iz Karlovca, a treći je KUD „Jankovci” iz Starih Jankovaca.

Komentirajte