Naslovnica Vijesti Sisak Brodarca i Milankovića terete i za sudjelovanje u zlostavljanju civila, a Bošnjaka...

Brodarca i Milankovića terete i za sudjelovanje u zlostavljanju civila, a Bošnjaka za smrt osam osoba

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva odnosno protiv Đure Brodarca (1944.) i Vladimira Milankovića (1962.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i čl. 120. st. 1. u vezi s čl. 28. OKZ-a RH te protiv Drage Bošnjaka (1958.) zbog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (22. 6. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je Đuro Brodarac od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine na području Siska i Banovine; tijekom oružane agresije paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva i pridruženih snaga JNA na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske; kao načelnik Policijske uprave Sisak, načelnik štaba Zapovjedništva banijsko-kordunskog područja i član Regionalnog kriznog štaba za Sisak i Baniju, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi svim djelatnim i pričuvnim postrojbama u sastavu PU Sisak, Narodne zaštite i pričuvnog sastava Zbora narodne garde te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, no ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podređenih postrojbi spriječi u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede čemu je bilo izloženo najmanje 69 civila sa područja grada Siska od čega je 31 osoba usmrćena; a ujedno je, iako svjestan svih ovih nezakonitih postupanja, i sam osobno naređivao protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Također, postoji osnovana sumnja da je Vladimir Milanković (1962.) od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine na području Siska i Banovine, na dužnosti zapovjednika svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u PU Sisak; ovlašten za izdavanje zapovijedi te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila; nije poduzeo ništa iako je znao da njemu podređene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, a gore spomenute osobe su usmrćene. Iako je bio svjestan svoje dužnosti nije poduzeo ništa da se takve nezakonite radnje spriječe već je naprotiv u nekoliko navrata zapovijedio kao i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

Postoji osnovana sumnja da je Drago Bošnjak (1958.) tijekom kolovoza 1991. godine na području Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne jedinice policije PU Sisak “Vukovi”; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila; organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika iste jedinice sa kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti pri čemu je osam osoba usmrćeno (tih osmero usmrćenih osoba je ubrojano u gore navedenu 31 usmrćenu osobu).

Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena.

Vezane vijesti

http://www.sisak.info/?p=10044441

http://www.sisak.info/?p=10044541

Komentirajte