Naslovnica Vijesti Kultura Kuda za Međunarodni dan muzeja

Kuda za Međunarodni dan muzeja

Program Gradskog muzeja Sisak povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2011. je sljedeći. Od deset pa do 18 sati osiguran je slobodan ulaz i besplatna stručna vodstva za pojedinačne posjetitelje u Muzeju, te prigodna prodaja muzejskih publikacija. U 19 sati biti će promovirana monografija „Ferdo Hefele – Prilozi za povijest grada Siska“ uz prigodan glazbeni program.

S druge pak strane možete navratiti na izložbu “‘Letovanić, selo pokraj Kupe” koja će biti postavljena u srijedu, 18. svibnja,  od 16 sati u kući u kojoj se nalazi Etnografska zbirka Božidar Škofač.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2011. u Etnografskoj zbirci Božidara Škofača otvara se izložba po nazivom “Letovanić Selo pokraj Kupe”, koja će kroz fotografije Letovanića ispričati priču o svojoj zajednici i njezinim stanovnicima.

Osim vizura i arhitekture Letovanića kroz prošlost, kroz medij izložbenih fotografija nastojimo dočarati priču o ljudima koji su živjeli u Letovaniću, a ostavili su duboki trg u sjećanju zajednice.

Fotografije će biti ovješene o vanjske zidove čardaka, čime se ostvaruje potpuna komotnost, te sjećanje na prošla vremena kada su se predmeti, a ponajviše drvene rukotvorine – tkalački stanovi, vitla, čunci, stupe i rilovi vješali na zidove koji su djelovali poput regala na otvorenom.

Izložba fotografija bit će popraćena sudjelovanjem KUD-a “Poculica”, koje će kao gost ovog događanja za sve posjetitelje otpjevati poznatu tradicijsku pjesmu ‘LETOVANIĆ SELO POKRAJ KUPE’ u njenom izvornom obliku.
Svaka od fotografija na izložbi vrijedan je dokument prošlosti i nositelj je jedinstvenog trenutka i nikad ispričane priče ovog mjesta, a skladu s temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja koja glasi “Muzeji i sjećanje”, želja nam je podijeliti te priče sa stanovnicima Letovanića i svim zainteresiranim posjetiteljima.

Izložba će biti otvorena do 30. svibnja, svakim danom od 10 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

 

Komentirajte