Naslovnica Vijesti SMŽ Suđenje za masakr u Baćinu seli se u Rijeku

Suđenje za masakr u Baćinu seli se u Rijeku

Optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i masakr u Baćinu 1991. godine prebačena je na Županisjki sud u Rijeci gdje će se voditi i postupak protiv devetorice pripadnika srpske paravojske. U masakru u baćinu 21. listopada 1991. ubijeno je najmanje 56 Hrvata iz sela u blizini Hrvatske Dubice.  Optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku u listopadu prošle godine, predmet je dosad bio u ingerenciji suda u Sisku, ali je sada prebačen u Rijeku koja je postala jedan od četiri specijalizirana suda u kojima će se suditi ratne zločine. Novi postupci ratnih zločina će, od sada, biti procesuirani u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Rijeci.

Suđenje će voditi sutkinja Ika Šarić koja je, kako piše Novi list, već pokrenula proces zakazivanja rasprave i dostavljanja optužnica optuženima koji se svi, osim jednog, nalaze u Srbiji ili BIH. U zatvoru u Sisku je jedino Marin Krivošić zvani Prvalo koji će biti prebačen u riječki zatvor.

Sutkinja Ika Šarić jedna je od najpoznatijih hrvatskih sutkinja s velikim iskustvom u suđenjima ratnih zločina. Najpoznatiji njen slučaj je »gospićka skupina« u kojoj se sudilo i umirovljenom hrvatskom generalu Mirku Norcu  i suoptuženicima, a sudila je i čelnicima Abdićeve samoproglašene države na području oko Kladuše.

(Novi list, sisak.info)

Komentirajte