Naslovnica Vijesti Kultura Izložba grafika Alema Biočića

Izložba grafika Alema Biočića

U utorak, 19. travnja 2011. u 19,30 sati u prostoru Galerije Sv. Kvirin Doma kulture  biti će otvorena izložba Alema Biočića “Grafike”. Izložba će se moći razgledati do 17. svibnja.

Gradska galerija Striegl je još 2008. godine započela ciklus izložbi na temu grafike u djelima sisačkih umjetnika, te su do sada svoje radove u različitim vidovima grafičkog medija predstavili Slavo Striegl, Ivan Novak, Ana Klobučar, Svetlana Novaković, a ove godine slijedi Alem Biočić sa svojim grafičkim opusom koji do sada nije bio u cjelini predstavljen u Sisku.

Ovom izložbom Alem Biočić izlaže 28 grafičkih radova u tehnikama visokog i dubokog tiska (linorez, suha igla, akvatinta, mezzotinta, bakropis). Na izložbi će biti prezentirani radovi iz grafičkih mapa: ‘Grad i rijeka’ (1997.) i ‘Ljeto, jesen, proljeće, zima’ (1999.), te grafički listovi iz manjih pojedinačnih edicija. Sadržajno, grafike kroz vedutistički prikaz  razotkrivaju urbani identitet Siska.

Alem Biočić je rođen 1958. u Virovitici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sisku. Diplomirao je     1983. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Jordana. U razdoblju od 1983. do 1985. godine suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Status samostalnog umjetnika ostvaruje 1986. godine, da bi ga 1989. godine prekinuo i zaposlio se kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi Braća Ribar u Sisku. Uz slikarstvo, bavi se ilustracijom knjiga i časopisa (Kurir, Modra Lasta, Smib), te grafičkim dizajnom i klasičnim grafičkim tehnikama. Do sada je ilustrirao 13 knjiga različitih autora, a pored toga kompletan je autor slikovnice za djecu ‘Sisački abecedarij’. Godine 2006. objavljen mu je strip ‘Urota zrinsko-frankopanska’. Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu koju je objavila sisačka Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Sisačkoj crkvi Uzvišenja svetog križa poklonio je Križni put koji je postavljen u kapelici Svetog Vinka sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić. Sudionik je likovnih kolonija u Sisku, Bitoli, Prilepu, Slavonskom Brodu, Lipiku, Voloderu, Pokupskom, Popovači.

Komentirajte