Naslovnica Vijesti Kultura Promocija knjige “Islam iznutra”

Promocija knjige “Islam iznutra”

Medžlis Islamske zajednice Sisak i KDBH Preporod u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Sisak organiziraju promociju knjige “Islam iznutra” autora mr. sc. Mirze ef. Mešića koja će se održati u petak, 25. ožujka, s početkom u 18 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Capragu. Promotori su doc. dr. Aziz ef. Hasanović, mr. sc. Senad Nanić i književnik Filip Mursel Begović.

Mladi zagrebački imam i intelektualac mr. sc. Mirza ef. Mešić prije nekoliko mjeseci objavio je svoj prvijenac, knjigu znakovitog naziva ISLAM iznutra. Knjiga je kompilacija tekstova objavljenih u kolumni Živjeti islam kroz posljednje dvije godine u “Preporodovom Journalu”, informativnom mjesečniku Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod”. U napomeni svoje knjige govoreći o svrsi i namjeni svojih tekstova autor ističe da su pisani s nakanom da širu čitalačku publiku, prije svega onu koja ne pripada islamskoj vjeri, upozna kako s temeljnim učenjima islama, tako i s islamskim stavovima o nekim recentnim preokupacijama suvremenog čovjeka. U njih sam pokušao inkorporirati saznanja i iskustva s nekoliko međunarodnih konferencija i okruglih stolova o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu, razumijevanju i suradnji na kojima sam aktivno sudjelovao te brojnih gostovanja u nekoliko gradova Hrvatske na kojima sam govorio o islamu.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvome dijelu, koji obrađuje temeljna učenja islama, čitatelj će se moći upoznati s pojmovnim određenjem islama, Kur’anom i sunnetom kao njegovim temeljnim izvorima, šerijatom, islamskim učenjem o Bogu, zatim Božijim poslanicima Ibrahimom, Musaom, Isaom i Muhammedom a.s. u suštini, temama koje čine samu srž islamskog življenja i prakticiranja vjere. One će, vjerujem, pomoći da budući čitatelj lakše shvati islamske stavove o nekim suvremenim pitanjima koji su zapadnome čovjeku često neprihvatljivi, a ponekad i odbojni, umanjujući kod njega šanse za razumijevanje islama i muslimana. Drugi dio knjige sadrži tekstove koji tretiraju islamsko-kršćanske odnose: džihad, prava žena u islamu, islam i politiku…

Komentirajte