Naslovnica Vijesti Sisak Problemi s novim vrtićem i sportskom dvoranom

Problemi s novim vrtićem i sportskom dvoranom

Kad će biti gotova sportska dvorana na sisačkoj obilaznici više nitko ne zna.
Naime, nakon što su troškovi gradnje dvorane uvelike porasli zbog “nepredviđenih troškova” poput uklanjanja smeća (koje je tamo desetljećima i svi znaju za njega osim onih u Gradu), razdvajanja projekta Obrtničke škola i izmjenom projekta kotlovnice, pa čuđenja kako u projektu nema nikakve opreme, itd., troškovi su porasli za 103 milijuna kuna, za koje Grad traži način financiranja.

Kako onu prvu fazu financira Hypo banka, koja u svom vlasništvu ima i tvrtku koja radi samu dvoranu “Epsilon građenje”, Grad je pokušao s istom bankom dogovoriti i financiranje dodatnih 103 milijuna kuna, na isti način – otplatom na 15 godina, no negdje je zapelo.

Hypo banka se nećka oko financiranja, radovi na dvorani su stali, a gradonačelnika više praktički nije ni briga kako će se to riješiti pa kaže “O odluci investitora ovisi hoće li biti aneksa, odnosa nastavka gradnje. Također, zadnju riječ dat će vijećnici koji će uzeti u obzir veliki iznos kao i zaduženja.”. Dakle, Pintarić je do sada zdušno branio ovaj projekt, naručivao razne studije da ga opravda, a sada eto neka vijećnici odluče hoće li se graditi dalje ili ne!?

Moguće je da će se Grad morati zadužiti za 103 milijuna kuna na neki drugi način, klasičnim kreditom kako bi zgotovio sportsku dvoranu, no moguće je i da će se to odugovlačiti jer deset milijuna kuna godišnje za otplatu dvorane je praktički trenutačno nemoguće osigurati u Proračunu, koji praktički sam sebe pojede. Stoga bolje da se ne gradi dalje, do nekih boljih vremena, no pitanje je hoće li Epsilon građenje tražiti naplatu dosadašnjih radova…

Da je Grad s novcima u banani, usprkos tome što imaju duplo veći proračun nego prije deset godina, pokazuje i novi rok za otvorenje vrtića na Zelenom Brijegu.

Sada gradonačelnik kaže da će vrtić biti otvoren tek 1. siječnja 2012. godine, što je peti najavljeni rok otvorenja vrtića.

Naime, u blagajni nema potrebnih 10 milijuna kuna kako bi se uredio okoliš i dovršilo opremanje unutrašnjosti objekta, kojih također nije bilo u prvotnom projektu kojeg su u Gradu uredno usvojili i odobrili pa se onda “neugodno” iznenadili. A upravo je Pintarić lanjsko poskupljenje vrtića pravdao plaćanjem planiranih novozaposlenih u novom vrtiću na Zelenom Brijegu, koji, eto, još ne radi.

No, zato će se graditi Potemkinov tunel prema toj istoj sportskoj dvorani, koja možda neće biti ni završena u Pintarićevom mandatu…

Komentirajte