Naslovnica Vijesti Kultura Promocija engleskog izdanja knjige biskupa Košića

Promocija engleskog izdanja knjige biskupa Košića

Župnik na prvoj crti (A reverend on the frontline) englesko izdanje knjige mons. Vlade Košića sisačkog biskupa predstavljeno je u srijedu 9. veljače u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Knjigu je izdala nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica u biblioteci Humanitas. Tom prigodom izdavač Stjepan Juranić, istaknuo je kako knjigu mons. Vlade Košića drži izuzetno važnom za povijest ovoga kraja, jer na prvoj crti bogoljublja i čovjekoljublja nije stajao samo, onda župnik a sada biskup Vlado Košić, nego i čitava Crkva čiji je on službenik: „Stajao je na prvoj crti naoružan vjerom i ljubavlju, ne mržnjom prema onima s druge strane. Ova knjiga ratnih zapisa oda je civilizaciji ljubavi nasuprot civilizaciji mržnje i smrti. Vjerovao je u pobjedu svetoga križa Kristovog nad mržnjom i zlom ovoga svijeta. Njegova razmišljanja svećenika i čovjeka nisu bila vezana samo za ljude koji su mu bili najbliži nego na sve ratne prostore i stradanja Lijepe Naše, ali i susjedne nam Bosne i Hercegovine“, kazao je tom prigodom nakladnik Juranić, te istaknuo: „ Često danas čujemo rečenicu: Ono što nije zapisano nije se ni dogodilo, nažalost na ovim našim prostorima čini se sve da se puno toga zaboravi, da se iskrivi, da progonjenima bude suđeno od istih onih koji su ih progonili. Stječe se dojam da se silom politike želi izjednačiti progonjene žrtve i agresore, ta nastojanja idu do apsurda. Stoga su knjige ratnih zapisa, poput knjige u kojoj su iznesena sjećanja mons. Vlade Košića od izuzetnog značaja za sve one koji će jednoga dana pisati povijest ovoga kraja i povijest Domovinskog rata. Iz ovog djela je razvidna i značajna uloga Crkve u Domovinskom ratu kao i njezinih svećenika.“ istaknuo je Juranić.

Fra. Bonaventura Duda, biskupov negdašnji profesor svojim je glasom oživljavao prizore koji su rukom Vlade Košića, hrastovičkog župnika, a upravo na Dudin nagovor – ovjekovječeni. Pred publikom su se nizale žive slike iz života Vlade Košića, poput ratnih duhovnih vježbi, križnoga puta po razrušenim crkvama Banovine, dolaska Svetoga Oca 1994. godine u zagrebačku katedralu, tužne i bolne mise za 97 poginulih petrinjskih branitelja, prijedlozi i rješenja inženjera Salopeka za rekonstrukciju srušene crkve Svetoga Lovre u Petrinji.

Na kraju biskup Vlado zahvalio je svim prisutnima, a na osobit način svome profesoru Bonaventuri Dudi koji ga je potaknuo da zapiše svoje sjećanje na ratne dane župnikovanja kao i nakladniku što je svojom upornošću omogućio da njegovi zapisi budu prevedeni na engleski jezik.Cijeli događaj lijepom interpretacijom Bachovih skladbi na klaviru je obogatila Ivana Galić.

(AS)

Komentirajte