Naslovnica Vijesti SMŽ Isplaćeni županijski poticaji za poljoprivrednike

Isplaćeni županijski poticaji za poljoprivrednike

Na račune šestotinjak poljoprivrednika s područja Sisačko-moslavačke županije na sam Badnjak sjeo je ukupno 3,1 milijun kuna koje je Županija uplatila za ovogodišnje poticaje. Sav je iznos isplaćen u novcu.– Na natječaj je pristiglo 606 zahtjeva, a samo 32 nisu odgovarala uvjetima. Isplata je bila u punom iznosu traženih poticaja – rekao je Zoran Vasić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Ove godine isplaćeni su i poticaji svim proizvođačima uljane repice, što je lani bilo sporno, jer su odredbe natječaja predviđale da se poticaji isplaćuju samo onima koji su repicu prodali za biodizel.

– Ove godine nije bilo tog uvjeta, pa su svi dobili poticaje. Doduše, po hektaru je isplaćeno 200 kn, dok je prije dvije godine taj iznos bio 400 kn – rekao je Željko Ačaj, predsjednik Udruge uzgajivača uljane repice Sisačko-moslavačke županije. On ipak dodaje da je nezadovoljan, jer Županija nije sufinancirala školovanje za ratara ove godine. No, školovanje poljoprivrednika i nije bilo među 16 ovogodišnjih poticaja Županije, dok su se neki uveli prvi put.

– Prvi je put Županija poticala uzgoj i proizvodnju ljekovitog bilja, budući da smatramo kako je riječ o vrlo perspektivnoj grani poljoprivrede, čijih više od 90 posto proizvodnje ide u izvoz. Do ove godine u našoj županiji bilo je ljekovitim biljem zasađeno samo 20 hektara, a mi smo ove godine isplatili poticaje za novih 12 hektara – ističe zadovoljno Zoran Vasić. No, manje je zadovoljan odazivom za sufinanciranje uzgoja rasplodnih goveda putem embriotransfera.

– Javila su se samo dva korisnika za šest grla, te smo im isplatili 10.000 kuna, dok smo za ovu svrhu planirali puno više sredstava – rekao je Vasić, koji smatra da je tome razlog taj što je za tu svrhu država ukinula svoje izdašne poticaje. Najavljujući sljedeću godinu, pročelnik je istaknuo da je proračun njegova odjela ostao nominalno jednak kao i lani, no da su sredstva za poticaje povećana 10 posto.

Komentirajte