Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 13./14. prosinca

Crna kronika 13./14. prosinca

U protekla 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 11 kaznenih djela, od kojih su četiri počinili nepoznati počinitelji.Četiri kaznena djela počinjena su na području Siska, tri na području Kutine te po jedno na području Sunje, Novske, Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Počinjene su po tri prijetnje i krađe, dvije teške krađe te po jedno nasilničko ponašanje u obitelji, prijevara i utaja.

Sisačka policija zbog teške krađe traga za nepoznatim počiniteljem koji je u  razdoblju od 10. do 13. prosinca u Ulici Vuje Banjanina u Sisku preskočio ogradu visine 220 centimetara i ušao u krug poduzeća gdje je provalio vrata alatnice 46-godišnjeg vlasnika i ukrao garnituru za rezanje i sječenje s manometrom i bocama, dvije bušilice i brusilicu. Nakon toga je nasilno otvorio dvoja vrata skladišta 57-godišnjeg vlasnika i ukrao 353 metra elektro kabela. Oštećeni ukupnu štetu procjenjuju na oko 11 tisuća kuna.

U protekla dva tjedna u Ulici Matije Gupca u Novskoj nepoznati je počinitelj nasilno otvorio vrata obiteljske kuće 35-godišnje žene te demontirao i ukrao plinski bojler vrijednosti oko 7 tisuća kuna. Zbog ove teške krađe novljanska policija traga za počiniteljem.

Od 12. prosinca od 22 sata do 13. prosinca do 20 sati na parkiralištu ugostiteljskog objekta u Nazorovoj ulici u Kutini nepoznati je počinitelj protupravno prisvojio futrolu u kojoj se nalazilo osam muzičkih instrumenata (činele za bubnjeve), a koje je tamo zaboravio i ostavio 41-godišnji Kutinčanin. Od zaboravnog vlasnika, koji štetu procjenjuje na oko 10 tisuća kuna, zaprimljena je kaznena prijava zbog utaje.

Početkom siječnja ove godine u Frankopanskoj ulici u Sisku 68-godišnja žena s područja Povljane je svoj osobni automobil marke Fiat Punto, nakon što je njena 45-godišnja kći s njim imala prometnu nesreću, kćerki dala da automobil odveze na popravak. Kći je potom vozilo, kao i 3 900 kuna za kupnju zamjenskih dijelova, dala 37-godišnjem poznaniku iz Siska koji je to vozilo trebao dati na popravak.

Kako su one u nekoliko navrata pokušale stupiti s njim u kontakt, a on im se nije javljao, te kako im nije poznato gdje je i što se dogodilo s vozilom, slučaj su odlučile prijaviti u Policijskoj postaji Sisak gdje je 68-godišnjakinja podnijela kaznenu prijavu. Sisačka policija je prijavu proslijedila nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku na meritornu odluku te je 13. prosinca zaprimljena obavijest da je to državno odvjetništvo protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijelo kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare.

Policijski službenici Policijske postaje Kutina proveli su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom iz Zagreba zbog sumnje da je s 19-godišnjim mladićem, također iz Zagreba i 34-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine na području Kutine počinio dvije teške krađe provaljivanjem u benzinsku postaju te jednu tešku krađu u pokušaju.

Izvršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni s 19-godišnjim prijateljem iz Zagreba te 34-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine krajem listopada i početkom studenog ove godine na autocesti Zagreb – Lipovac dva puta provalio u benzinsku postaju kod Popovače.

Provale su vršili na način da su najprije onesposobili alarm, a potom razbili izlog i iz benzinske postaje ukrali uglavnom duhanske proizvode koje su odvozili na područje Zagreba te ih prodavali, a novac međusobno dijelili. Ovim dvjema teškim krađama sveukupna materijalna šteta iznosi oko 28 tisuća kuna. U istu benzinsku postaju ponovno su pokušali provaliti krajem studenog, ali su od toga odustali.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjima je utvrđeno da je ova osumnjičena trojka unazad pet mjeseci na području Zagrebačke županije na gotovo jednak način počinila 12 teških krađa provaljivanjem u benzinske postaje, dok su jednu takvu provalu izvršili i na području Zaboka, a ovim provalama ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 350 tisuća kuna. Policijski službenici iz policijskih postaja na području kojih su počinjenje provale uključili su se u ovo kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja oba 19-godišnjaka su uz kaznene prijave dovedena istražnom sucu Županijskog suda u Sisku te su im određena zadržavanja od 48 sati, dok se za osumnjičenim 34-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine traga.

Javni red i mir narušen je u dva slučaja i to fizičkim sukobom dvojice počinitelja na području Novske, te omalovažavanjem i vrijeđanjem službenika policije pri obavljanju službene dužnosti na području Gvozda od strane jednog počinitelja.

Policijski službenici intervenirali su u četiri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji i to na području Siska, Kutine, Sunje i Gvozda. U nasilju je sudjelovalo pet počinitelja, od kojih dva alkoholizirana. Četiri počinitelja odmah su uhićena i uz optužne prijedloge biti će dovedena nadležnim prekršajnim sudovima.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske postaje Petrinja su utvrdili da je 27-godišnji Petrinjac u obiteljskoj kući u Petrinji kontinuirano od prosinca 2007. godine pa do jučer, 13. prosinca verbalno i fizički zlostavljao 26-godišnju suprugu, a sve u nazočnosti njihove dvije četverogodišnje kćerke. Nasilni 27-godišnjak je uhićen te će danas zbog nasilničkog ponašanja u obitelji biti doveden istražnom sucu Županijskog suda u Sisku.

Prometnih nesreća proteklog dana nije bilo.

Komentirajte