6.7 C
Sisak
Subota, 16 listopada, 2021

Počinje akcija MUP-a “Mir i dobro”

- Marketing-spot_imgspot_img

Kao i proteklih godina s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koju će i Policijska uprava sisačko-moslavačka na svom području provoditi od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine.Inače, “Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno od 1993. godine organizira i provodi kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a osnovni i najvažniji cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Temeljem dosadašnjih iskustava opravdano je za očekivati kako će blagdansko raspoloženje i ove godine uzrokovati zlouporabu oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, što može rezultirati materijalnom štetom na privatnim i javnim objektima, lakšim i težim ranjavanjem građana, ali i ugrožavanjem njihovih života.

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja, te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebice improvizirajućih sredstava kućne izrade te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u razdoblju od 14. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. godine oduzeto je pet komada oružja, 196 komada streljiva raznog kalibra te 49 komada pirotehničke galanterije, dok slučajeva oduzimanja eksploziva i eksplozivnih sredstava (poput bombi i slično) nije bilo.

Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava ukupno je utvrđeno devet prekršaja, radi čega je prijavljeno sedam punoljetnih i dvije maloljetne osobe, dok kaznenih djela nije bilo. Zbog nezakonite uporabe oružja, streljiva i pirotehnike utvrđeno je osam prekršaja, radi kojih je prijavljeno osam punoljetnih i jedna maloljetna osoba.

Tijekom prošlogodišnje provedbe ove akcije na sreću nije bilo smrtno stradalih niti teško ozlijeđenih osoba, dok je jedno dijete paleći petardu lakše ozlijeđeno (zadobilo opekline prsta) te je zabilježeno jedno propucavanje osobnog automobila parkiranog u dvorištu obiteljske kuće.

Policijski službenici će na području cijele policijske uprave, naročito u blagdanskom razdoblju tijekom prosinca, pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije. Ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe nadležnom prekršajnom sudu biti će podnesen optužni prijedlog.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti