Naslovnica Vijesti SMŽ Odgođene dvije rasprave na suđenjima za ratni zločin

Odgođene dvije rasprave na suđenjima za ratni zločin

U ponedjeljak su, zbog neodazivanja optuženih, na Županijskom sudu u Sisku otkazane dvije rasprave na suđenju za ratni zločin. Jedna optužnica tereti Stojana Leticu za ubojstvo civila Stjepana Šuljića u Novom Selištu kod Petrinje početkm rata. Za optuženog, koji živi na beogradskom Voždovcu, a izjasnio se da je državljanin Srbije, još 2006. godine je određen pritvor i izdana tjeralica, a godinu dana kasnije i međunarodna tjeralica. Godine 2008. je saslušan u Srbiji i tu je postupak stao. Nije potvrdio primitak poziva za raspravu u Sisku, pa će o daljnjem postupku odlučiti Izvanraspravno vijeće.

Sličan je slučaj Milana Velebita , kojeg se tereti da je u Taborištu kod Petrinje ubio Jelenu Palaić, samo zato što se protivila da joj otme kravu. Još 1992. godine je za njega zatražen pritvor i izdana tjeralica, a 2007. godine i međunarodna tjeralica. I Velebitu, koji živi u srpskom Prnjavoru, diplomatskim je putem upućen poziv za raspravu, pa je čak i potvrdio prijem poziva.

Iako Srbija i Hrvatska imaju potpisan sporazum o suradnji pri procesuiranju ratnih zločina, on se uglavnom ne primjenjuje na pojedinačne slučaje ubojstava što je i u ova dva suđenja riječ.

Komentirajte