Naslovnica Sport Ostali sportovi U SMŽ raste interes za žensko hrvanje

U SMŽ raste interes za žensko hrvanje

Proteklog vikenda u Hrvatskoj Dubici održano je 1. kolo Županijske lige u hrvanju za osnovne škole, pod pokroviteljstvom Sportske zajednice županije i Županijskog hrvačkog saveza. 

Natjecanje, koje je na vrhunskoj razini organizirala OŠ Ivo Kozarčanin iz Dubice i koordinator natjecanja prof. Saša Petek, imalo je vrlo dobar odaziv. Nastupilo je 9 osnovnih škola sa više od 80 natjecatelja, razvrstanih u tri kategorije: za djevojčice, mlađi i stariji dječaci.

Poredak po kategorijama:

Djevojčice
1. OŠ Ivo Kozarčanin, Hrvatska Dubica – 28 bodova
2. OŠ Dragutin Tadijanović, Petrinja -12 bodova
3. OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani – 10,5 bodova
4. OŠ Mato Lovrak, Petrinja – 10,5 bodova

Dječaci (mlađi + stariji)
1. OŠ Ivo Kozarčanin, Hrvatska Dubica – 58,5 bodova (32,5 + 26)
2. OŠ Dragutin Tadijanović, Petrinja – 37,5 bodova (25,5 + 12)
3. OŠ Braća Bobetko, Sisak – 31 bod (12 + 19)
4. OŠ Mato Lovrak, Petrinja – 24 boda (14 + 10)
5. OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani – 17 bodova (5 + 12)
6. 1.OŠ Petrinja, Petrinja 15,5 bodova (14 + 1,5)

7. OŠ Vladimir Nazor, Topusko – 12 bodova (12 + 0)
8. OŠ Sela, Sisak – 7 bodova (7 + 0)

Konačni rezultati natjecanja Županijske lige osnovnih škola biti će poznati kroz dva tjedna, kada se u Topuskom održava 2., ujedno i posljednje kolo Lige.

Valja istaknuti kako ovakav tip natjecanja u županiji se provodi već dugi niz godina, a iz godine u godinu broj školskih ekipa i sudionika se povećava. Odlična organizacija i provedba samog natjecanja  utjecala je i na razvoj ženskog hrvanja u županiji pa je interes djevojčica za ovaj sport sve veći.

Usprkos lošoj financijskoj situaciji u hrvačkom sportu, odaziv na ovogodišnje natjecanje i broj sudionika je bio najveći do sada. Klubovi u Sisku i Petrinji uglavnom snose najveći teret u organizaciji i provođenju škole hrvanje, iako i sami nemaju dovoljno novca za provođenje svojih osnovnih aktivnosti. Još veći problem je u sredinama koje nemaju nikakvu ili nedovoljnu potporu, primjerice uj Hrvatskoj Dubici, Mečenčanima i Moščenici. Sav teret tu pada na pojedinca – voditelja škole hrvanje. A, zanimljivo je, upravo ekipe iz tih sredina postižu ponajbolje rezultate u natjecanjima najmlađih dobnih skupina. Što više, hrvačice i hrvači iz Hrvatske Dubice i Mečenčana osvojili su niz medalja na PH za djevojčice i dječake, kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji te već time zaslužuju pomoć kako bi škole hrvanja u manjim sredinama bile aktivne  tijekom cijele godine.

Komentirajte