Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 25./26. svibnja

Crna kronika 25./26. svibnja

U protekla 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je devet kaznenih djela, od kojih su pet počinili nepoznati počinitelji.Tri kaznena djela počinjena su na području Kutine, po dva na području Siska i Petrinje, a po jedno kazneno djelo počinjeno je na području Novske i Gline. Počinjene su po tri teške krađe i krađe te po jedno kazneno djelo tjelesne ozljede, zlouporabe opojnih droga i pronevjere.

U Petrinji je neutvrđenog dana prošlog tjedna nepoznati počinitelj provalio u vikendicu 55-godišnjeg Siščanina i ukrao bušilicu, brusilicu, motornu pilu i više komada raznog alata. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe, a policija traga za njim.

Teška krađa zabilježena je i u mjestu Ilova, Grad Kutina, gdje je u noći s ponedjeljka na utorak nepoznati počinitelj nasilno otvorio spremnik za gorivo na teretnom motornom vozilu i ukrao oko 200 litara goriva.

U Sisku je zabilježen pokušaj teške krađe, počinjen u noći s ponedjeljka na utorak od nepoznatog počinitelja koji je provalio u prostorije dječjeg vrtića u ulici Hrvatskog narodnog preporoda, ali nije ništa ukrao.

Policija u Kutini podnijela je kaznenu prijavu zbog krađe protiv nepoznatog počinitelja koji je od 3. do 24. svibnja s neregistriranog teretnog motornog vozila, parkiranog na prostoru sajmišta u Kutini, ukrao akumulator, mjerač s baterijom za usis goriva na rezervoaru i oko 150 litara goriva.

Policija u Novskoj podnijela je kaznenu prijavu zbog zlouporabe opojnih droga protiv 39-godišnjaka iz Novske, zatečenog jučer, 25. svibnja u poslijepodnevnim satima na ulici u mjestu Jazavica u posjedu 15,9 grama marihuane.

Jučer, 25. svibnja oko 17.30 sati, tijekom vožnje Galdovačkom ulicom u Sisku izbio je požar na osobnom automobilu sisačkih registracijskih oznaka. Očevidom je utvrđeno da je požar uzrokovan kvarom na električnim instalacijama u prostoru upravljačke ploče, a proširio se na unutrašnjost vozila koja je djelomično izgorjela. Izgorjela je i dokumentacija vozila te predmeti koji su se u njemu nalazili. Vlasnik automobila, 61-godišnji Siščanin koji je u trenutku požara upravljao automobilom, nije ozlijeđen. Požar su ugasili vatrogasci GVP Sisak, a nakon očevida prometnicu su očistili djelatnici Hrvatskih cesta. O ovom požaru slijedi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija u Glini podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu zbog pronevjere protiv 45-godišnjaka koji je od prosinca 2006. do veljače 2010. godine, kao povjerenik jedne sindikalne podružnice s područja Gline, bankovnom karticom koja mu je bila povjerena u više navrata podigao ukupno 78.850 kuna, koje je protupravno prisvojio i potrošio za svoje potrebe. Također je od središnjice sindikata posudio tri tisuće kuna te ih također potrošio za osobne potrebe. Ukupna materijalna šteta kojom je sindikalna podružnica oštećena iznosi 81.850 kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad dvojicom mladića sa sunjskog područja, starih 20 i 21 godinu, utvrđeno je da su od 6. do 23. svibnja iz otvorenog i otključanog zvonika crkve u Velikoj Gradusi, Općina Sunja, ukrali brončano zvono teško oko 200 kilograma. Temeljem naloga Županijskog suda u Sisku obavljene su pretrage njihovih domova i automobila te su u osobnom automobilu 21-godišnjaka pronađeni dijelovi razbijenog zvona, a u kući 20-godišnjaka dijelovi zvona i električna brusilica, koja je privremeno oduzeta radi vještačenja. Također je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da su obojica zajedno s 23-godišnjakom iz Hrvatske Kostajnice početkom svibnja iz crkve u mjestu Komogovina, Općina Donji Kukuruzari, ukrali crkveno brončano zvono, izrezali ga i prodali stanici za otkup sekundarnih sirovina, gdje je policija dijelove zvona i pronašla. Zbog počinjenih teških krađa protiv počinitelja su podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, počinjena na području Kutine, Petrinje i Sunje, a u njima su sudjelovala četiri počinitelja. Na području Kutine javni red i mir narušen je svađom i fizičkim sukobom dvojice muškaraca, na području Petrinje galamom i svađom, a na području Sunje puštanjem preglasne glazbe kojom se remetio noćni mir okolnih stanara.

Policiji nisu prijavljeni slučajevi nasilničkog ponašanja u obitelji.

Na prometnicama se dogodilo osam prometnih nesreća i to četiri na području Siska, dvije na području Kutine te po jedna na području Novske i Hrvatske Kostajnice.  U tri nesreće lakše su ozlijeđene tri osobe i to dva vozača osobnih automobila i jedna putnica, dok je u pet nesreća nastala samo materijalna šteta. U dvije prometne nesreće, koje su za posljedicu imale samo materijalnu štetu, utvrđena je alkoholiziranost dvojice sudionika i to u koncentracijama od 0,71 i 2,10 g/kg, a bjegova s mjesta prometnih nesreća nije bilo.

Komentirajte