Naslovnica Vijesti Sisak Domagoj Margetić svjedočio o zločinima u Sisku

Domagoj Margetić svjedočio o zločinima u Sisku

Domagoj Margetić, novinar i urednik portala Necenzurirano.com, dao je 20. travnja ove godine Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije u Beogradu, iskaz o svom novinarskom istraživanju “ratnih zločina počinjenih nad 611 građana RH, uglavnom civila na području Grada Siska 1991. i 1992. godine”, piše Večernji list.Njegov portal tvrdi i kako je Margetić beogradskom Tužiteljstvu predao dokumente do kojih je došao tijekom tog istraživanja, među ostalim kaznenu prijavu podnijetu protiv više osoba, koju je zbog ratnog zločina u Sisku podnijela Zajednica Srba u RH 2007. godine, te Izvještaj tajnih službi MORH-a o djelovanju Handžar divizije u kojoj su bili Hrvati i Bošnjaci. U nekim drugim tekstovima Margetičevo svjedočenje povezano je i s postrojbom pričuvne policije – Vukovi, koje su nadzirali Đuro Brodarac, ratni načelnik Policijske uprave i Vladimir Milanković, zapovjednik specijalne policije.

Navodi se i da je, nakon povratka iz Beograda, Margetića o ovome ispitao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, no potvrdu te informacije iz DORH-a nismo mogli dobiti. Međutim, na naš upit, županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak nam je odgovorio kako se i dalje istražuju i provjeravaju sve činjenice vezane uz kaznena djela ubojstva iz ratnih godina na sisačkom području, osobito 1991. i 1992. godine.

Broj od 611 navodnih žrtava ratnih zločina u Sisku objavljen je u glasilu Šuvarova SRP-a,  te je ispalo da nije bio vjerodostojan, a policija je iz tog razdbolja u Sisku evidentirala 40-ak ubojstava srpskih civila. Prozvani Brodarac i Milanković u više su navrata proteklih godina demantirali tvrdnje o zločinima, to su učinili i ovaj put.

– To su gluposti, Margetić i njemu slični žele publiicitet, rekao je Milanković, a Brodarac je kazao kako je policija odradila svoj dio posla i podnijela prijave za počinjena kaznena djela ubojstva u Sisku 1991. i 1992.  godine.
– Gdje je bilo zločina, mene nije bilo, a gdje ih nije bilo, mene je bilo – rekao  je Brodarac.

(vecernji.hr)

Komentirajte