9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Nepoznate osobe na internetu objavile registar branitelja!

Datum:

Marketing

NA INTERNETSKOJ stranici www.registarbranitelja.com objavljen je registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata!

“Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se što prije počnemo baviti našom budućnošću umjesto da se bavimo događajima koji su bili i ostali iza na”, navodi se na internetskoj stranici na kojoj je registar objavljen, uz napomenu da su na ovaj način željeli “skinuti teret s Vlade”.

Iz Vlade je zasad stigla tek poruka kako oni s objavom registra nemaju veze, ali o njegovoj autentičnosti nisu se očitovali. Je li registar autentičan, ne može potvrditi niti Ministarstvo branitelja, dok je iz Ureda Ive Josipovića stigla poruka kako je poznato da se predsjednik zalaže za objavu registra, ali želi da to bude obavljeno u skladu sa zakonom.

Registar ukraden iz Ministarstva: “Računalna sigurnost im je sramotno niska”

Iz teksta koji je postavljen na stranicu www.registarbranitelja.com može se zaključiti kako su registar “provalili” hakeri. Autori internetske stranice se, naime, hvale kako je računalna sigurnost Ministarstva branitelja sramotno niska.

“Apeliramo da se što je prije moguće pokrenu postupci kako bi se unaprijedile sigurnosne procedure budući da je pristup ovom registru bio razočaravajuće lagan, a sam registar je toliko loše izveden i nadamo se da nije slučajno to netko platio budući da je registar izveden na razini domaće zadaće srednjoškolca informatičkog smjera (sram vas može biti)”, poručuju autori stranice koji su registar očito ukrali od Ministarstva.

Registar bio dostupan samo pola sata prije nego što se stranica srušila

Registar branitelja na internetu je objavljen oko 19 sati, a već oko pola sata kasnije stranici više nije bilo moguće pristupiti. Zasad se ne zna je li stranica pala zbog prevelike posjećenosti ili ju je netko ugasio u ekstremno kratkom roku. No, tijekom pola sata, koliko je pretraga prema imenu, prezimenu i postrojbi branitelja bila aktivna, uspjeli smo se uvjeriti u njegovu autentičnost.

Na stranici na kojoj je registar kratko bio dostupan također je navedeno kako je registar veterana u drugim zemljama javan pa nema razloga da ne bude objavljen i u Hrvatskoj. Osobe koje su registar objavile također navode kako taj dokument ionako više nije bilo moguće pouzdano čuvati. “Naša dilema nije bila da li će registar biti objavljen ili neće nego kada, a čak i da nismo mi objavili ovaj registar to bi učinio netko drugi”, navode anonimne osobe koje su registar objavile na internetu.

Registar nije cjelovit, sadrži 90 posto registriranih branitelja

Osobe koje su objavile registar odmah su napomenule kako njihova stranica ima ograničeno vrijeme trajanja. “Obzirom na osjetljivost informacija koje su prezentirane na ovoj web stranici, odluka je da ovaj web site bude online ograničeno vrijeme. To vrijeme će biti dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da damo vremena vlasti da organizira vlastiti registar. Kada vlast odluči objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji će u svojoj konačnici omogućiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica će biti ugašena”, navodi se na stranici.

U registru koji je kratko bio dostupan na internetu nisu navedeni svi branitelji, upozoravaju njegovi autori: “U ovom registru branitelja nalazi se više od 90% svih u ovome času registriranih branitelja. Zbog iskazane brige da bi objava cjelovitog registra mogla ugroziti sigurnost pojedinih osoba, a obzirom na nepostojanje preciznog kriterija po kojem bi to bilo moguće utvrditi (nije baš da smo mogli nekoga pitati), iz ovog registra su izuzete sve nama poznate, a potencijalno osjetljive postrojbe”.

Preuzeto sa index.hr

Reakcije na forumu


Možda vas zanima...

Na putu prema održivom nautičkom turizmu

Jadransko-jonska regija bogata je morima, ali i unutarnjim plovnim...

Odabir boja u dječjoj sobi: Na što paziti?

Potrebno je biti vrlo oprezan prilikom odabira boje za...

Kada se roditelji petljaju u odgoj djece: Kako postaviti granice?

Svi znamo da je unucima dozvoljeno baš sve ono...

Hrvatska pošta poskupjela poštarinu!

Od početka srpnja za usluge Hrvatske pošte treba izdvojiti...
Prethodni članak
Sljedeći članak