5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

Svjetski je dan kazališta

- Marketing-spot_imgspot_img

Na programu Gradskog kazališta Sisak: Pepeljuga i Dom Bernarde Albe

 27. ožujka se od 1962. godine obilježava kao Svjetski dan kazališta i prilika je to kazališnim ljudima da posjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti. Svojevremeno je brazilski redatelj i dramski pedagog, Augusto Boal rekao da čak i kada nismo svjesni, ljudski odnosi su strukturirani na kazališni način: ˝upotreba prostora, jezik tijela, izbor riječi i modulacija glasa, sukob ideja i strasti, sve što pokazujemo na pozornici proživljavamo u vlastitom životu: mi smo kazalište˝.
Svjetski dan kazališta i ove godine obilježava domaće, Gradsko kazalište Sisak, pa će na pozornici Kazališta 21 danas u 11 sati Plesni studio Doma kulture Sisak izvesti Pepeljugu, predstavu koja je od svoje premijere 2004. godine do danas imala pedesetak izvedbi. Kroz godine mijenjale su se generacije plesača, pa će se i danas na sam Svjetski dan kazališta sisačkoj publici premijerno predstaviti najnovija postava.
Večer u kazalištu rezervirana je za Dom Bernarde Albe, F.G. Lorce i u režiji Silvija Vadle. Priča nas vodi u Španjolsku, Andaluziju, u polovinu 19. stoljeća i dom Bernarde Albe, koja nakon suprugove smrti, u kući koju joj je ostavio otac, ostaje sama sa svojih pet kćeri, majkom sluškinjama i gošćom. Predstava počinje u 19,30 sati i ulaz je slobodan.

Uobičajeno je na Svjetski dan kazališta prije predstave pročitati poruku, a ove ju je godine napisao Miro Gavran i prenosimo je u cijelosti.

‘Dopustite mi da vas podsjetim da je moguće zamisliti kazališnu predstavu i bez nas pisaca i bez kostimografa i scenografa,  bez redatelja , kazališne zgrade i  kazališne uprave… Jedina dva elementa bez kojih ne možemo zamisliti kazališnu predstavu jesu glumac i publika. Stoga mi dopustite ustvrditi da je današnji blagdan kazališne umjetnosti izvrsna prigoda  za iskazivanje zahvalnosti svim hrvatskim glumcima i vjernim kazališnim gledateljima, bez kojih naše djelovanje nebi imalo smisla.
Mi koji smo u teatru nikada ne smijemo zaboraviti da će onaj od nas koji  zaboravi publiku, prije ili poslije doživjeti da  publika zaboravi njega. Tko poništava glumca, kao središnju figuru kazališta, poništava i kazalište samo.
Podsjećam kolege kazalištarce da naš zadatak nije raditi predstave zbog premijera i festivala, nego jedino i samo zbog gledatelja koji u našim predstavama žele prepoznati i djeliće svojega životnog iskustva.
Pisati, glumiti, režirati – znači tumačiti ovaj svijet, prepričavati ga na začudan  način, nasmijavati ljude, postavljati pitanja, davati odgovore, razobličavati laži i ljudske mane, tragati za istinom, pružati emocije, izazivati ih…
Dragi gledatelji i dragi glumci, budite jedni drugima pouzdani partneri u građenju i doživljavanju čarobnoga svijeta koji nazivamo kazališnom predstavom. Vjerujući u vašu uzajamnu ljubav, uvažavanje i poštivanje, od srca vam čestitam Svjetski dan kazališta.’ (Miro Gavran)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti