Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 05. – 08. ožujka

Crna kronika 05. – 08. ožujka

Proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 25 kaznenih djela, od kojih su 11 počinili nepoznati počinitelji.
Na području Siska počinjeno je 12 kaznenih djela, na području Kutine četiri, na području Petrinje tri, po dva kaznena djela počinjena su na području Gline i Novske, a po jedno na području Dvora i Gvozda.Počinjeno je osam krađa, šest prijetnji, pet teških krađa, dvije prijevare i po jedno kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, narušavanja nepovredivosti doma, tjelesne ozljede i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

U noći s petka na subotu, 5./6. ožujka nepoznati počinitelj je provalio u prostorije Srednje škole u Novskoj i iz hodnika škole ukrao četiri uramljene slike nepoznatih autora. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe.

U noći sa subote na nedjelju, 6./7. ožujka nepoznati počinitelj provalio je u ugostiteljski objekt u ulici Stjepana Radića u Petrinji te ukrao manji novčani iznos iz registarske kase i dva nasilno otvorena aparata za igru.

Iste noći nepoznati počinitelj je nakon večernje mise ostao sakriven u prostoru crkve Svetog križa u Sisku, a nakon što je crkva zaključana nasilno je otvorio škrabicu za sakupljanje milodara i iz nje ukrao mali novčani iznos. Iz crkve se potom udaljio kroz prozor. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe te djelatnici policije tragaju za njim.

Teška krađa zabilježena je i u mjestu Jazvenik, Grad Sisak, gdje je proteklog tjedna, od 3. do 6. ožujka provaljeno u vikendicu iz koje je ukraden radio-CD prijamnik.

Zabilježen je i pokušaj teške krađe u mjestu Staro Selo, Grad Sisak, gdje je nepoznati počinitelj provalio vrata vikendice, ali iz nje nije ništa ukrao.

Policija u Sisku zaprimila je od 71-godišnjaka iz Gline kaznenu prijavu zbog krađe počinjene na njegovu štetu u petak, 5. ožujka u jutarnjim satima u čekaonici sisačke bolnice, gdje mu je nepoznati počinitelj iz odložene jakne ukrao novčanik s osobnim dokumentima i bankovnim karticama.

Kaznena prijava zbog krađe podnesena je također protiv nepoznatog počinitelja koji je u petak, 5. ožujka u jutarnjim satima s dionice željezničke pruge u Školskoj ulici u Sisku presjekao i ukrao četiri komada bakrene užadi.

Policija u Dvoru podnijela je kaznenu prijavu zbog narušavanja nepovredivosti doma protiv 60-godišnje žene s područja Dvora koja je 1. ožujka ove godine u mjestu Kepčije, Općina Dvor, provalila u kuću vlasnika koji prebiva u Zagrebu te je u kuću prenijela svoje osobne stvari i peć i nastanila se u njoj. Na zahtjev policijskih službenika ista se iselila iz kuće te iznijela svoje stvari, a brigu o kući u ime vlasnika preuzeo je susjed.

U petak, 5. ožujka u Policijsku postaju Dvor pristupio je 38-godišnjak iz Petrinje i prijavio da je iz dvorišta njegove nenastanjene kuće u Matijevićima, Općina Dvor, demontirana i ukradena metalna konstrukcija nadstrešnice. Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da su dvojica mještana iz Matijevića, u dobi od 46 i 42 godine, uvjerila vlasnika poduzeća za otkup sekundarnih sirovina iz Dvora, da je metalna konstrukcija njihovo vlasništvo te su mu ju prodali za tri tisuće kuna, iako su znali da je vlasnik 38-godišnjak iz Petrinje. Nakon toga prevareni je konstrukciju demontirao i odvezao u krug svog poduzeća u Dvoru, gdje je i pronađena te oduzeta i vraćena vlasniku. Protiv osumnjičenih 46-godišnjaka i 42-godišnjaka policija je podnijela kaznenu prijavu zbog prijevare.

Postupajući po dojavi građana o pronalasku sumnjive pvc vrećice, policijski službenici su jučer, 7. ožujka u polju kod mjesta Strmen, Općina Sunja, u ostavljenoj vrećici pronašli slijedeća minsko-eksplozivna sredstva: tri trenutne tromblonske mine, dvije kumulativne tromblonske mine te četiri ručne bombe. Pronađene mine i bombe izuzeli su djelatnici Protueksplozijske zaštite ove policije uprave radi uništenja.

Jutros, 8. ožujka oko 3.30 sati došlo je požara staje u mjestu Poljana Lekenička, Općina Lekenik, vlasništvo 42-godišnjeg mještanina. Požar se potom proširio i na susjedno imanje i staju 28-godišnjeg vlasnika. Isti su u 5.15 sati ugasili vatrogasci DVD-a Lekenik i Dužica te GVP Sisak, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izbio u predjelu staje u kojem se nalaze pilići, zbog pregrijavanja električnog produžnog kabela koji se koristio za grijanje pilića, a koji je bio spojen na žarulju. Uslijed toga došlo je do povišene temperature i zapaljenja gorivog materijala (sijena, prašine i dr.), nakon čega je staja u potpunosti izgorjela, kao i deset svinja koje su se nalazile u njoj. Požar se proširio i na susjednu staju na kojoj je samo djelomično nagorjelo krovište. Materijalna šteta prouzrokovana ovim požarom cijeni se većom, a policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti izvješće.

Zabilježena su četiri narušavanja javnog reda i mira, po dva na području Siska i Novske. U dva događaja javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, a u jednom vikom i galamom. Također je zabilježen i po jedan slučaj točenja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama pod utjecajem alkohola i točenja pića maloljetnim osobama. U ovim događajima sudjelovalo je sedam počinitelja, od kojih dva pod utjecajem alkohola. Jedan alkoholizirani počinitelj je zbog opasnosti da će nastaviti s daljnjim činjenjem prekršaja zadržan u policijskoj postaji.

Policija je postupala u dva slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, počinjena na području Kutine i Novske. Jedan je alkoholizirani počinitelj uhićen i doveden na prekršajni sud.

Na prometnicama se dogodilo devet prometnih nesreća, pet na području Siska i po dvije na području Kutine i Novske, a u njima je jedna osoba lakše ozlijeđena. U tri nesreće, među kojima i ona s ozlijeđenom osobom, utvrđena je alkoholiziranost sudionika, dok bjegova s mjesta događaja prometnih nesreća nije bilo.

Komentirajte