Naslovnica Vijesti Sisak EE kutak i EE info galerija u Sisku

EE kutak i EE info galerija u Sisku

Sisak je prvi u Hrvatskoj započeo s provedbom projekata energetske efikasnosti pa je tako još početkom 2007. pokrenuta informativno-edukativna kampanja i osnovan prvi EE info ured. Ovaj je tjedan u Sisku, u trgovini Fero-Term, svečano otvoren EE kutak energetske efikasnosti, dok je  u Gradskoj vijećnici postavljena EE info galerija.Riječ je o info točkama na koje se građani mogu javiti i postaviti upit o energetskoj efikasnosti, proučiti edukativne plakate te dobiti savjet od energetskih stručnjaka kao i informativno-edukativne brošure.

– Otvaranjem EE kutka u Sisku, otvara se i nova dimenzija partnerstva u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u Gradu Sisku. Kroz provedbu mjera energetske efikasnosti u više od 20 projekata, zahvaljujući aktivnostima SGE projekta, Grad Sisak je uštedio gotovo 1,3 milijuna kuna. Rezultati su odlični i osim dodatnih projekata na objektima u vlasništvu Grada, Grad Sisak će u 2010. godini sufinancirati i projekte građana. U Gradu djeluju stručne službe koje su osnovane zbog građana a ne gradske uprave. To je EE tim koji gospodari energijom u Gradu, provodi projekte i daje informacije građanima o energetskoj efikasnosti – rekao je Drago Martinac, zamjenik gradonačelnika Grada Siska.

EE info točke otvaraju se u sklopu projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj koji je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a koji već više godina zajednički uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj u  Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. SGE projekt usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

– Grad Sisak je vrlo važan za projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj jer je zahvaljujući Gradu Sisku kao pilot projektu s uspješnim rezultatima, SGE projekt prerastao u nacionalni projekt i sada su u njega aktivno uključena 74 grada i 19 županija. EE projekt jedna je od okosnica uspješnog djelovanja UNDP-a u Hrvatskoj i ponosni smo što je i lokalna i državna uprava prepoznala našu inicijativu te preuzela na sebe promjenu ponašanja kako vodstva tako i zaposlenika koja će u konačnici uštedjeti novac, smanjiti potrošnju energije ali i emisije stakleničkih plinova u atmosferu – istaknuo je Alessandro Fracassetti, otpravnik poslova UNDP-a u Hrvatskoj.

EE kutak predstavlja simulaciju kuće sa energetski efikasnim proizvodima i sustavima u prodajnom prostoru tvrtke Fero-Term koja je partner EE projekta. Građani u EE kutku mogu vidjeti EE proizvode i sustave te pronaći informativno-edukativne materijale. U EE info galeriji koja se nalazi u Gradskoj vijećnici izložene su informacije o stupnju provedbe SGE projekta u Gradu kao i informacije za građane o energetski efikasnom korištenju energije.

– EE kutak i EE info galerija su jedni od 30 EE info točaka za građane diljem Republike Hrvatske. U EE kutku građani mogu dobiti sustavne prijedloge i rješenja za racionalnije korištenje energije. Treba početi štedjeti ali ne na kvaliteti života. Cilj energetske efikasnosti je odgovorno korištenje energije a ne odricanje – naglasio je Zoran Bogunović, voditelj projekta za marketing, komunikacije i razvoj partnerstva EE projekta. Na kraju svečanog otvaranja, vlasnik tvrtke Fero-Term Šime Gudeljević uručio je zahvalnice za sudjelovanje u izradi EE kutka u Sisku predstavnicima tvrtki partnera projekta čiji su proizvodi izloženi u ovom EE kutku.

(sisak.hr)

Komentirajte