Naslovnica Vijesti Sisak Uspostavljena Sisačka biskupija

Uspostavljena Sisačka biskupija

U Sisku je u subotu ponovno uspostavljena Sisačka biskupija, najstarija biskupija u kontinentalnoj Hrvatskoj.Nakon sedam poznatih biskupa, koji su od 3. do 6. stoljeća stolovali u Sisku, koji je 1999. dobio i naslovnog sisačkog biskupa Nikolu Eterovića, s ponovnom uspostavom Sisačke biskupije, koju je papa Benedikt XVI. utemeljio 5. prosinca 2009. sisačkim biskupom ustoličen je Vlado Košić.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić, koji je i svečano uveo u službu novog sisačkog biskupa. Proslavi tog velikog događaja za Sisak i cijelu Sisačku biskupiju koja pokriva područje Sisačko-moslavačke županije te manje dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, uz tridesetak biskupa, nazočili su i vrhbosanski nabiskup Vinko Puljić i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, koji je i pročitao bulu o imenovanju dijecezanskog biskupa.

“Sisačka biskupija danas započinje svoj povijesni hod, a posebno raduje što se to dogodilo u godini u kojoj obilježavamo 50. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca” – , rekao je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.

Za vrijeme misnog slavlje euharistijske darove prinijeli su predstavnici 6 dekanata Sisačke biskupije: Sisačkog, Glinsko-petrinjskog, Dubičko-kostajničkog, Ivanićgradskog, Kutinskog i Pokupsko-vukomeričkog. Ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije su uz brojne svećenike i vjernike u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa, nazočili i saborski zastupnici, županijski i gradski dužnosnici te osobe iz javnog i političkog života. Velik dio vjernika euharistijsko je slavlje pratio i iz velikog šatora podignutog ispred Sisačke katedrale.

Komentirajte