Naslovnica Vijesti Sisak Proslava ponovne uspostave Sisačke biskupije 06. veljače

Proslava ponovne uspostave Sisačke biskupije 06. veljače

Sveti Otac Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. utemeljio je Sisačku biskupiju i imenovao mons. dr. Vladu Košića sisačkim biskupom. Proslava ponovne uspostave Sisačke biskupije biti će u subotu 6. veljače ove godine.Biti će to veliki događaj za Sisak i cijelu Sisačku biskupiju koja pokriva području Sisačko – moslavačke županije te manje dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, koji će ostaviti dugoročne pozitivne tragove.

Zbog neizvjesnosti dobrog vremena, a u očekivanju nekoliko tisuća ljudi, ispred Sisačke katedrale , postaviti će se veliki šator u kojem će biti 2000 sjedećih mjesta, a ako će biti potrebno šator će biti zagrijan.

Sama proslava započet će u petak u 19 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa molitvenim bdijenjem koje će predvoditi fra. Darko Tepert, OFM, profesor na KBF-u i autor katehetskih pomagala kao i liturgijskog vodiča same Proslave. Nakon molitvenog bdijenja uslijedit će Festival mladih u šatoru ispred katedrale u kojem će sudjelovati mladi s cijelog područja Sisačke biskupije. Oni će izvesti prigodnu predstavu te slaviti uz pjesmu i mladenačku radost.

Sam dan slavlja 6. veljače, započinje prigodnim programom kojega će ostvariti župni dječji zborovi Sisačke biskupije koji će dočekivati hodočasnike pred Katedralom.

Svečanost preuzimanja službe sisačkog biskupa mons. Vlade Košića započet će svečanom procesijom iz Pastoralnog centra do prezbiterija Katedrale Uzvišenja Sv. Križa. U euharistijskom slavlju sudjelovat će tridesetak biskupa iz Hrvatske i susjednih zemalja predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, nadbiskupom zagrebačkim, koji će svečano uvesti u službu novog sisačkog biskupa. Za vrijeme misnog slavlje euharistijske darove prinijet će predstavnici 6 dekanta Sisačke biskupije: Sisačkog, Glinsko-petrinjskog, Dubičko-kostajničkog, Ivanićgradskog, Kutinskog i Pokupsko-vukomeričkog. Čestitke novom sisačkom biskupu izreći će u ime nadbiskupa mons. dr. Marin Barišić, predsjednik HBK, preč. Zdravko Novak, dekan sisački u ime klera, gosp. Đuka Kovačić, tajnik Pastoralnog vijeća katedralne župe u ime vjernika laika.

Nakon misnog slavlja lovci Sisačko-moslavačke županije podijelit će 1500 porcija lovačkog gulaša, a donatori sa Hrvatskom vojskom 1000 porcija vojničkog graha. Vinari Moslavine i Petrinje pripremili su 1500 litara vina dok je Jamnica darovala preko 2000 litara vode, a Vindija iz Varaždina 1000 sokova. Brojni su još drugi donatori koji su svojim donacijama omogućili proslavu Ponovne uspostave Sisačke biskupije. Uz Zagrebačku nadbiskupiju, najveći doprinos dao je grad Sisak, konkretnom financijskom pomoći, te kroz mnoge svoje gradske Službe.

U poslijepodnevnom dijelu KUD-ovi  s području Sisačke biskupije upriličit će prigodni program za sve hodočasnike.

U pripremu proslave uključeno je 1000 ljudi, 250 mladih koji će obavljati službu redara, 400 članova KUD-ova, 100 pjevača i svirača katedralnog zbora koji već tri tjedna četiri puta tjedno vježbaju liturgijsko pjevanje, 200 članova župnih dječjih zborova, te brojne druge manje skupine koji se zdušno uključuju u pripremu ove povijesne Svečanosti.

  • Program proslave Ponovne uspostave Sisačke biskupije
  • Katedrala Uzvišenja Svetog Križa Sisak
  • Trg bana J. Jelačića 1 Sisak

Petak 5. veljače 2010.

19.00 – molitveno bdijenje

– Festival mladih Sisačke biskupije

Subota 6. veljače 2010.

09.00 – Program Dječjih zborova Sisačke biskupije

10.30 – formiranje procesije

11.00 – Euharistijsko slavlje i preuzimanje službe novoimenovanog sisačkog biskupa mons. Vlade Košića

13.00 – agape – druženje uz darovani gulaš, grah, vino i sok za sve hodočasnike

14.00 – Program u organizaciji KUD-ova s područja Sisačke biskupije

19.00 – koncert klasične glazbe u čast Biskupije

(Radio Sisak)

Komentirajte