Naslovnica Vijesti Sisak Nema para za autoceste

Nema para za autoceste

autocesta-sisak-zagreb-8002Izgleda da ni uz pomoć Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj nema novca za ugovorene radove u cestogradnji, donosi poslovni.hr.Hrvatske autoceste moraju do 2012.  vratiti čak 12,5 milijardi kuna, za što se mora juzadužiti, a u iduće tri godine investirat će tek 2,3 milijarde kuna i otvoriti 20 kilometara novih autocesta, što znači da će dionica do Siska i alje na čekanje.

Ministar Božidar Kalmeta ipak je ublažio rezanje investicija u cestogradnju u odnosu na najave od prije mjesec dana, ali iz četverogodišnjeg plana koji je napokon usvojen na Vladi vidljivo je da je velikim cestovnim projektima došao kraj. Ukupno će se u sljedeće tri godine investirati u sve ceste 7,7 milijardi kuna, iznos gotovo jednak onome potrošenom ove godine i trostruko manji od onoga utrošenog u razdoblju 2004. – 2008. godine. Najveći “gubitnik” novog programa su Hrvatske autoceste koje bi do 2012. trebale otvoriti samo 20 kilometara novih autocesta, i to već započete dvije dionice, od Jakuševca do Velike Gorice i od Ravče do Vrgorca.

Baš sve ostalo, uključujući i Podravski ipsilon, trebalo bi se završiti nakon 2012. godine. HAC će za investicije u sljedeće tri godine imati samo 2,3 milijarde kuna. Samo ove godine završeno je trostruko više kilometara i uloženo je 3,5 milijardi kuna.

U plan nije ušla nijedna od spornih dionica ukupno vrijednih sedam milijardi kuna za koje je prije izbora HAC potpisao ugovore s izvođačima radova (među kojima i dionice od Lekenika prema Sisku) , a sada ih mora raskinuti jer su mu jedina mogućnost za nastavak tih radova krediti EBRD-a i EIB-a. Te banke ne pristaju na izabrane izvođače po natječajnoj proceduri HAC-a. Od kredita EIB-a i EBRD-a ovisi hoće li se plan mijenjati, ali ni onda neće biti novca za sve ugovorene poslove, nego će se ugovori raskidati i gradnja prolongirati.

“Ako dobijemo te kredite europskih banaka, plan će se povećati za milijardu kuna”, rekao je ministar Kalmeta. HAC se, uključujući i ovu godinu, treba do kraja 2012. zadužiti 18,4 milijarde kuna, i to kako se navodi u programu, uz državna jamstva. Od toga iznosa čak 12,5 milijardi otići će na otplatu starih kredita koji mu dolaze na naplatu. HAC se nalazi u nezavidnoj situaciji jer se ove godine izuzetno otežano i nepovoljno zaduživao, ali postoji optimizam da će to sljedeće godine biti lakše, da će ročnost biti veća, a kamate niže. Njegovi prihodi će sljedeće godine biti tek oko 2,6 milijardi kuna, pa će se morati zadužiti 4,2 milijarde kuna – 3,3 za vraćanje starih kredita i 900 milijuna za pokrivanje deficita. Ukratko, HAC se više ne može zaduživati za investicije, nego samo za otplate starih kredita. Rezultat je to politike jakog investiranja, ali i preplaćenih radova u cestogradnji.

(poslovni.hr, sisak.info)

Komentirajte