Naslovnica Vijesti Sisak Utemeljena je Sisačka biskupija!

Utemeljena je Sisačka biskupija!

Sisačka biskupija zaživjet će 6. veljače 2010.

Papa Benedikt XVI. danas je donio odluku o utemeljenju Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, objavila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj. Sveti je Otac sisačkim biskupom imenovao je msgr. Vladu Košića, dosadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog, a prvim biskupom bjelovarsko-križevačkim msgr. Vjekoslava Huzjaka, dosadašnjega generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije. Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija utemeljene su podjelom teritorija Zagrebačke nadbiskupije, a njihovim utemeljenjem Hrvatska sada ima 17 biskupija (uključujući Vojni ordinarijat), 5 nadbiskupa ordinarija, 12 biskupa ordinarija, 3 pomoćna i 3 umirovljena biskupa.

Katedrala Sisačke biskupije bit će Župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Sisku, a sveti Kvirin, biskup i mučenik iz Siska, bit će zaštitnik nove biskupije.

U povodu objave odluke Papina utemeljenja Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, mediji prenose izjavu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kako je riječ o jednom od najvažnijih događaja u životu Crkve, jer osnivanje novih biskupija ima svoju važnost ne samo za crkveno djelovanje, nego otvara nove prostore i mogućnosti u hrvatskome narodnom biću u njegovoj kulturološkoj i općedruštvenoj slojevitosti, izrasloj na kršćanskoj baštini.

Drevna Sisačka biskupija, koja je do sada postojala kao naslovna biskupija, zaživjet će 6. veljače 2010. godine, izvršenjem bule o ponovnoj uspostavi biskupije i preuzimanjem službe novoimenovanog sisačkog biskupa. Tako će i Sisačka, ali i Bjelovarsko-križevačka biskupija, svoj povijesni hod započeti u godini u kojoj se obilježava 50. obljetnica smrti bl. Alojzija Stepinca.

Mons. Vlado Košić, biskup Sisačke biskupije, rođen je 20. svibnja 1959. godine u Družbincu, župa Petrijanec koja danas pripada Varaždinskoj biskupiji. Osnovnu školu pohađao je u Petrijancu, a klasičnu gimnaziju u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Filozofski i teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 30. lipnja 1985. godine Na KBF-u u Zagrebu postigao je licencijat 1989. godine, a 1997. doktorat iz teologije s disertacijom pod naslovom „Teolog Franjo Ksaver Pejačević (1707. – 1781.) – značajke.“

Mons. Košić bio je župni vikar u Karlovcu (Dubovac) i u Zagrebu (Špansko). Od 1990. do 1992. godine bio je župnik u Hrastovici, a od 1992. do 1995. u Petrinji. Od 1995. godine predaje pri Katedri dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim zagrebačkim biskupom 29. prosinca 1998., a za biskupa je zaređen 6. veljače 1999. godine u zagrebačkoj katedrali.

Biskup Košić je do sada bio na službi generalnog vikara Zagrebačke nadbiskupije, biskupskog vikara za područje Siska, bio je zadužen za laike i kulturu. Pri HBK predsjednik je Komisije „Iustitia et pax“ i Vijeća za ekumenizam i dijalog. Napisao je više knjiga i članaka, održao je brojna predavanja te sudjelovao na raznim znanstvenim i crkvenim simpozijima. Mons. Košić govori njemački i talijanski, a poznaje i engleski jezik.

Foto: www.svetikrizsisak.hr

Komentirajte