Naslovnica Vijesti SMŽ Sisačko-moslavački drvoprerađivači na sajmu Ambienta 2009

Sisačko-moslavački drvoprerađivači na sajmu Ambienta 2009

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 36. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem će se do 18. listopada predstaviti 521 izlagač iz 24 zemlje svijeta. Na sajmu sudjeluju i drvoprerađivači iz naše županije.Otvarajući Ambientu predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je strateško značenje i visoki prioritet koji drvna industrija ima u hrvatskoj ekonomskoj politici. Riječ je, kazala je Kosor, o industriji koja je zadnjih godina bilježila trend rasta, s najboljim rezultatima u prošloj godini, kada je izvoz povećan 5 posto u odnosu na godinu ranije, prihodi 9 posto, a broj zaposlenih 3 posto. Međutim, ove godine je zbog ekonomske krize izgubljeno gotovo šest tisuća radnih mjesta, dok je izvoz u prvih osam mjeseci pao za 32 posto. Usprkos tome, Ambienta se i ove godine potvrdila kao međunarodni sajam i nezaobilazno događanje, okupivši velik broj izlagača.

Obilazeći sajamski prostor, premijerka Jadranka Kosor posjetila je i sisačko-moslavačke drvoprerađivače na štandu Županijske komore Sisak. ŽK Sisak i ove je godine organizirala i financijski poduprla predstavljanje županijskih drvoprerađivača na Danima hrvatske drvne industrije u sklopu Ambiente. Na 50 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavljaju se tri drvoprerađivača s područja Sisačko-moslavačke županije: Trokut d.d. Novska, MARIN BFD d.o.o. Popovača i uslužni obrt Ariš iz Petrinje. Također, na Ambienti se predstavlja i PPS Galeković, poznati proizvođač parketa. Uz drvoprerađivače predstavlja se i Udruga Suvenir Sisak.

Organizirani nastup trebao bi pomoći drvoprerađivačima da predstave svoje proizvode na jednom mjestu uz povoljnije uvjete. Organizator zajedničkog nastupa domaćih tvrtki je Hrvatska gospodarska komora.
Proizvođači namještaja, podnih obloga i stolarije svoje proizvodne programe predstavljaju u paviljonima 10 i 10a Zagrebačkog velesajma. Osim što domaću drvnu industriju predstavlja ponajprije stručnoj javnosti (arhitekti, dizajneri) te krajnjim korisnicima, sajam je i značajan marketinški alat drvnoprerađivačke industrije i industrije namještaja, posebice za razvoj ove gospodarske grane.

Stručni skupovi, nagradne igre, savjeti arhitekata, predstavljanje studija dizajna i arhitekture neka su od brojnih stručnih i popratnih događanja na ovogodišnjoj Ambienti, a izložbeni prostor HGK ŽK Sisak je u paviljonu 10 na štandu broj 7.

Komentirajte