Naslovnica Vijesti Kultura Počinju 9. Dani glazbe Miroslava Miletića

Počinju 9. Dani glazbe Miroslava Miletića

Večeras koncert komornog orkestra Riječke filharmonije

mileticKoncertom komornog orkestra Riječke filharmonije danas počinju 9. Dani glazbe Miroslava Miletića što će se, u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Siska i Sisačko – moslavačke županije, u Sisku odvijati u vremenu od 14. do 16. listopada.
Miroslavu Miletiću genetsko je i kulturno nasljeđe odredilo put, piše u predgovoru ovogodišnjeg kataloga prof. Tatjana Rožanković.  Naime, rođen u Sisku 1925. g u jazveničkoj obitelji čeških korijena već je bio predodređen za glazbenika obzirom na svakodnevno okruženje pjesmom, plesom i glazbom koja je prerasla u nasljeđe cijelog češkog entiteta ma gdje se u Europi našli. Tako je i Miroslav Miletić  bio svjedokom brojnih životnih i glazbenih mijena tijekom proteklog stoljeća u kojima je stvarao svoju glazbu i to kroz gotovo 150 skladbi, najčešće komornih oblika, te nešto opsežnijih. Pripada mu stoga, naglašava Rožanković, s pravom mjesto najizvođenijeg hrvatskog skladatelja (2006.g). To je i  struka znala prepoznati, pa mu je ove godine dodijeljen i Porin za životno djelo.  
Uz Miletićeve skladbe večeras će se u izvedbi Riječke filharmonije naći i djela Edvarda Griega i Petra Iljiča Čajkovskog. Orkestrom će ravnati mlada hrvatska dirigentica Nada Matošević koja je uostalom i suosnivač Riječke filharmonije te umjetnička ravnateljica. Program počinje u 19,30 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine.

Program:
14. listopada / Dom kulture Kristalna kocka vedrine
KOMORNI ORKESTAR RIJEČKE FILHARMONIJE
Dirigentica: Nada Matošević;  Solist: Francesco Squarcia, viola (Italija)

15. listopada / Glazbena škola Fran Lhotka
ZAGREBAČKI SOLISTI; Marija Župić, klarinet

16. listopada / Glazbena škola Fran Lhotka
NOĆ EROSA – Darko Žuk, klavir

Svi koncerti započinju u 19.30 sati.

Komentirajte