Naslovnica Vijesti Sisak Sprema se proslava 90. rođendana Slave Striegla

Sprema se proslava 90. rođendana Slave Striegla

striegl pressU povodu obilježavanja 90 – og rođendana sisačkog umjetnika Slave Striegla, Gradska galerija Striegl organizira bogati i zanimljivi program koji će se održati u Starom gradu u Sisku u četvrtak, 10. rujna s početkom u 19 sati.Tim je povodom održana i konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Dinko Pintarić, ravnatelj Gradske galerije Zoran Burojević i scenaristica filma o Striglu Slađana Bukovac.

-Organiziran je cijeli niz događanja da se na ovu veliku obljetnicu kaže jedno veliko hvala dobrom duhu ovog grada, našem najvećem umjetniku Slavi Strieglu – naglasio je gradonačelnik Pintarić.
Program u Starom gradu će započeti otvorenjem izložbe «Animalizam» Slave Striegla. Izložba će biti otvorena do 1. listopada i moći će se pogledati u prostoru Starog grada svakog utorka do petka od 10 do 18 sati te svake subote i nedjelje od 10 do 20 sati.

Nakon samog čina otvorenja će biti predstavljena knjiga Zorana Burojevića «Striegl –Animalizam» u nakladi Gradske galerije Striegl. Bit će prikazan i dokumentarni film o Slavi Strieglu «Slavo Striegl. Jedno srce, beskraj otkucaja» također u produkciji Gradske galerije Striegl te će kao završni dio programa biti održan koncert Josipa Meixnera na glasoviru.

Zanimljivo je kako će do Starog grada toga dana biti organiziran prijevoz brodom i vlakićem bajkićem. Brod «Juran i Sofija» i vlakić bajkić kreću ispred Malog kaptola u 18:30, a povratak iz Starog grada je u 21 sat.

Kao rezultat višegodišnjeg rada na dokumentarnom prikazu života i stvaralaštva sisačkog slikara Slave Striegla, Gradska galerija Striegl je dovršila produkciju dokumentarnog filma pod nazivom «Slavo Striegl: Jedno srce, beskraj otkucaja». O filmu je govorila jedna od autorica filma i scenaristica Slađana Bukovac.

-Film govori o bogatoj slikarskoj karijeri Slave Striegla, ali otkriva i njegovu jednostavnost i pristupačnost te naglašava i njegovu etičku, odnosno ljudsku dimenziju koja je važna baš kao i njegova umjetnička crta – kaže Bukovac. Trajanje filma je 28 minuta i ne spominju se problemi oko buduće Galerije Striegl.

-Taj smo dio izostavili, ne zbog toga što je Grad Sisak osigurao sredstva za film, već zato što će se film prikazivati narednih nekoliko godina kada taj problem, nadamo se, više neće biti aktualan. Stavili smo trajanje filma na 28 minuta, jer postoji šansa da se film prikaže i na HTV-u, a najlakše je takvu minutažu progurati na TV  – dodaje Bukovac.

Burojević je na kraju zahvalio gradonačelniku koji se angažirao kako bi se dostojno proslavio 90-ti rođendan najvećeg sisačkog umjetnika Slave Striegla. Dodao je kako su otisnute posebne majice s printovima Strieglovih slika, a u prodaji će se po promotivnim cijenama moći, uz majice, kupiti i knjiga «Striegl – Animalizam» te DVD s filmom o Slavi Strieglu, drugom najstarijem slikaru u Hrvatskoj.

Komentirajte