Naslovnica Sport Ostali sportovi Hrvači samo solidni na Svjetskom prvenstvu

Hrvači samo solidni na Svjetskom prvenstvu

hrvanjeHrvatska hrvačka juniorska reprezentacija nastupila je od 04. do 09. kolovoza na Svjetskom prvenstvu u Ankari.U konkurenciji 49 zemalja, naša reprezentacija osvojila je 17. mjesto.

Nastupilo je pet hrvača koji su ostvarili sljedeće plasmane: Marko Koščević iz Metalca, kategorija 120 kg, bio je najbolje plasirani hrvač reprezentacije i osvojio je 5 mjesto, nakon poraza u meču za treće mjesto. Sandro Frankoli iz Podravke, kategorija 50 kg, osvojio je 8 mjesto, Tomislav Lavrić iz Siska, kategorija 96 kg, osvojio je 18. mjesto, dok su 28. mjesto osvojili Danijel Krizmanić iz Gavrilovića u kategoriji 74 kg i Hrvoje Šavuk iz Sesveta u kategoriji 84 kg.

Trener reprezentacija Vlado Lisjak, vodio je reprezentaciju na ovom Svjetskom prvenstvu. Lisjak nije mogao sakriti malu dozu nezadovoljstva nastupom na ovoj svjetskoj smotri. Nakon odličnih rezultata naših seniora na Mediteranskim igrama , gdje su braća Žugaj osvojili zlato i broncu, te nakon nedavno završenog EP za kadete gdje je Dominik Etlinger osvojio zlatnu medalju, vodstvo reprezentacije očekivalo je nešto bolji rezultat i u juniorskoj konkurenciji.

Koščević je propustio vrlo izglednu prigodu i osvajanje brončane medalje. Šavuk i Krizmanić, najstariji hrvači ove reprezentacije u ovom uzrastu, koji realno mogu daleko više postići od ostvarenog, zadobili su lakše povrede na početku samog natjecanja što ih je onemogućilo da uspješno nastave natjecanje.

Uz ove poteškoće pravi peh je imao Tomislav Lavrić , u susretu sa poljskim predstavnikom za ulazak u 1/8 finala. Nakon vrlo izjednačene borbe , nakon dvije runde rezultat je bio izjednačen. U odlučujućoj trećoj rundi, nakon minute borbe, Tomislav je vrlo efektnim zahvatom iz stojke izbacio Poljaka iz borilišta. Za takvu akciju sudac na strunjači i bodovni sudac dodijelili su 1 bod Tomislavu, dok je treći sudac poništio njihovu odluku. To je neviđeni presedan u suđenju, jer kad dva sudca dodjele bodove nekom od hrvača, tada treći sudac ne može poništiti njihovu odluku , pa čak ni tada kada se ne slaže sa njihovom odlukom. Uloženi prigovor naše reprezentacije nije usvojen, zbog čega je Tomislavovu protivniku po pravilu dodijeljen 1 bod. Treću rundu je dobio poljski predstavnik sa rezultatom 1:0 u bodovima.

Ipak, nastupom  reprezentativaca i postignutim rezultatom treba biti zadovoljan. Iako su očekivanja bila nešto veća od ostvarenog rezultata, naša reprezentacija je ostvarila bolji plasman od jedne Mađarske, Bugarske , Rumunjske, Ukrajine, Srbije i mnogih drugih, koje s pravom svrstavaju među velike hrvačke nacije. Naši reprezentativci iz redova seniora, juniora i kadeta, iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate.

Ostvareni ovogodišnji rezultati, doista su fantastični, obzirom na vrlo skromna financijska sredstva koja stoje na raspolaganju klubovima i savezu. Najveći teret u stvaranju vrhunskog hrvača svakako trebaju iznijeti sami klubovi. Međutim , teško je to očekivati od klubova , koji muku muče, sa financiranje samog natjecanja, tako da jednostavno nema prostora za jedan ozbiljniji rad sa vrhunskim hrvačima.

Komentirajte