Naslovnica Vijesti SMŽ Dnevnik s turneje FA Ivan Goran Kovačić u Portugalu

Dnevnik s turneje FA Ivan Goran Kovačić u Portugalu

Piše: Željko MaljevacNedjelja,09. kolovoz

Napokon, krenuli smo kući.

Iz ljetovalista Espinje krenuli smo u nedjelju 9. kolovoza 40 minuta poslije ponoći. Koncert smo odradili odlično i profesionalno. Dobili smo dugotrajan aplauz svih gledatelja. Na rastanku s domaćinima, njihov predsjednik prenio nam je zahvalu za gostovanje u njihovom gradiću, prenijevši da smo mi prvi folklorni ansambl iz Hrvatske koji je nastupio na njihovom festivalu folklora koji organizira Federacija folklora njihove zemlje. Izrazili su zadovoljstvo što su prvi puta mogli ugostiti nekog iz Hrvatske, te kvalitetom našeg nastupa. Ispričali su se što nisu mogli pomaknuti redoslijed  nastupa, te sto smo nastupili zadnji, obrazloživši da organizator nije mogao promijeniti unaprijed dogovoren redoslijed nastupa.

 -Hvala vam što ste bili i prezentirali vaš ples, bili ste fantastični. Bog vas blagoslovio i sretno stigli kući, zaželjeli su nam na oprostaju domaćini. Tu smo se srdačno oprostili od nasih domaćina i prijjatelja iz Crestume (Krstume), predsjednika njihovog folklornog društva Fernanda Ramosa i ostalih prijatelja kod kojih smo bili smjesteni i koji su se o nama skrbili punih 9 dana, i to odlično.

Hvala vam prijatelji iz Krstume, vidimo se u Hrvatskoj, u našem Sisku, kada ćemo vam nastojati uzvratiti veliku gostoljubivost i potvrditi novouspostavljeno prijateljstvo. Put kroz Španjolsku i dio Francuske prošao je dobro i bez problema. U svetište Lourdes (Lurd) stigli smo u 15.25 sati. Sudjelovali smo u misi u 17 sati i u veličanstvenoj procesiji svijeća u 21 sat. Pomolili smo se za naše društvo, za naše najmilije, naš grad i domovinu, te zapalili svijeće na mjestu ukazanja Gospe Lurdske. Popili smo i vodu iz posvećenih česmi, za zdravlje duše i tijela, te natočili i doma ponijeli posvećenu vodu.

Iz Lurda smo kući krenuli jutros u 1.45 sati. Sada smo na autocesti kod Arlesa u Francuskoj. Zanimljivo je da je na putu do Lurda padala kiša, da je stala kada smo mi stigli u to svetište i da je kiša ponovno počela padati na nasem odlasku. Znakovito. Fala ti Gospo Lurdska od tvojih vjernih Siščana i Hrvata. Bog neka nas čuva na povratku, pozdrave s puta kroz Francusku šalje vam goranovac Željko Maljevac

Komentirajte