Naslovnica Vijesti Sisak Dnevnik s turneje FA Ivan Goran Kovačić po Portugalu

Dnevnik s turneje FA Ivan Goran Kovačić po Portugalu

Piše:Željko MaljevacSubota, 08. kolovoz

Večeras, a 22.50 je sati, čekamo zadnji nastup na Encontra de Folklore Paramos u ljetovalištu Espihno (Espinjo) gdje smo jedini strani folklorni ansambl. Doći ćemo na red poslije ponoći i izvest ćemo koreografije Posavski motivi i Posavinu. Nastupamo zadnji, peti. Naš predsjednik Ivica Posavec tražio je od domaćina da nastupimo prvi ili drugi , jer nas čeka dug put do kuće, a planiramo posjetiti i svetište Lurd u Francuskoj, te trebamo stići na sutrašnju večernju misu. Ali, domaćini nisu uvažili naš prijedlog, što nas je nakon svega dobrog i lijepog što smo doživjeli u Portugalu, razočaralo, ali ćemo odraditi svoj nastup i zatvoriti večerašnji festival u tom gradu na obali Atlantskog oceana.

Naše tročlano izaslanstvo primljeno je kod gradonačelnika Espihne Josea Mote, te predsjednika Federacije folklora Portugala Fernanda Ferreire da Silve. Dali smo im prigodne darove , a oni su dali poklon našem ansamblu. Zahvalili su nam se na dolasku u njihov grad i državu, rekavši da im je posebno drago ugostiti prijatelje iz Hrvatske, ukazujući na sličnost mentaliteta naša dva naroda. Bilo je to ugodno čuti u stranoj zemlji gdje smo stekli drage prijatelje.

Na ručku kod domaćina, oprostili smo se od njih, darovavši ih s našim vinima, lutkama naše posavske narodne nosnje i medaljama našeg Kovačića s hrvatskom trobojnicom. Domaćini su nam se zahvalili i rasplakali na rastanku, davši nam prigodne darove za put.

Sutra se javljamo iz Francuske. Do tada srdačan pozdrav. Svi smo zdravi i dobro, zaželjeli smo se svoga doma, naspavati u svom krevetu, pojesti  pravu domaću hranu i dragim osobama reći koliko ih jako volimo, koliko nam puno nedostaju i koliko se veselimo svom povratku. Svugdje je kako-tako, ali doma je najbolje. Dome, dragi moj dome, domovina, lljepa nasa domovino. Bilo nam je lijepo 12 dana živjeti samo folklor.

Komentirajte