Naslovnica Vijesti SMŽ Malim maratonom udruga jahača arapskih konja sprema se za veliki

Malim maratonom udruga jahača arapskih konja sprema se za veliki

jahaciČlanovi udruge jahača arapskih konja iz Volodera održali su još jedan mini maraton koji je u sastavu priprema za 500-kilometara dug put do otoka Krka, na koji će krenuti 05. kolovoza.Jahači su u noći 12. srpnja krenuli put Sunje kako bi učestvovali u 16. državnoj izložbi konja i 4. Sajmu zadrugarstva, obrtništva i turizma, te svečanoj povorci u kojoj su uz jahače sudjelovale i brojne konjske zaprege. Putovanje se odvijalo noću kroz Brezovicu, Svinjičko i Gušće, da bi oko 06 sati ujutro jahači stigli na skelu i nastavili put do Sunje.

“U ovom mini maratonu sudjelovalo je 10 jahača i prešli su oko 80 km u jednom danu. Sličan tempo i uvjeti očekuju ih na velikom 13. po redu maratonu kada ćemo isto tako napredovati svakoga dana. Moram napomenuti da se sav put ne prelazi na konju, nego se polovica prolazi hodajući uz konja. Tako otprilike polovicu puta jahači prijeđu pješice, a osim toga svih sedam dana maratona ne odvajaju se od konja” – kazao je za moslavina.info predsjednik udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine i vođa konjanika, g. Željko Petters.

U skupini se nalazi i nekoliko jahačica koje hrabro podnose svu težinu puta, a Sandra Hrs iz Zagreba po prvi puta će sudjelovati na velikom sedmodnevnom maratonu.

Osam jahača i jahačica će na svom sedmodnevnom putu od Volodera do otoka Krka putovati sporednim putevima i šumama, obići usput zanimljiva mjesta i znamenitosti, te na svom putu napraviti više od 500 km. Dnevno će na konjima prelaziti 80-100 km. Osim spremnosti samih jahača potrebno je opremiti konje,obaviti liječničke preglede, nabaviti hranu te organizirati logističku potporu.

Predsjednik udruge uzgajivača arapskih konja «Moslavina» i vođa konjanika Željko Petters naglasio je kako vjeruje kako će SMŽ i Općina Popovača kao i ranijih godina sponzorirati maraton jer su troškovi priprema kao i samog puta prilično visoki, a do sada ih je redovito pomagao i MUP RH i Hrvatske šume u opremi i logističkoj potpori.

Željko Petters uzgaja konje od 1989. godine, uzgojio je 40 grla i od toga danas ima 18 grla. U njegovoj obitelji konji se uzgajaju već nekoliko generacija, a u dosadašnjih 12 maratona pod njegovim vodstvom jahači su projahali više od 6500 kilometara, proveli 92 dana na konjima u službenom dijelu maratona i isto toliko tijekom priprema za svaki maraton. I sada jahači koriste svaki slobodni trenutak i jašu Moslavinom i Moslavačkom gorom kako bi utrenirali konje, ali i sebe pripremili za dugotrajan put, a mi im samo možemo poželjeti sve najbolje u rano ujutro 05.kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kada započinje još jedna njihova avantura.

— Moslavina INFO-

www.moslavina-info.hr

Komentirajte